"Barnen som svälter skulle kunna vara mina egna"

"Barnen som svälter på gatorna skulle kunna vara mina egna" - se filmen med Joel som berättar om barnen som lider i Syrien.

8 mars, 2017
Joel berättar om hur barn och familjer påverkas av kriget i Syrien.

Joel Andersson rapporterar från Syrien

Joel Andersson jobbar med hjälpsändningar för UNHCR i Damaskus. Han berättar om barnen som lider i Syrien.

"Barnen som svälter på gatorna skulle kunna vara mina egna".

Joel berättar:

Om en vecka är det sex år sedan kriget bröt ut här. Det är ofattbart lång tid, snart längre än andra världskriget.

Barn i min egen dotters ålder har aldrig upplevt något annat än krig, grymhet och död.

Även om det nu är vapenvila och bomberna har tystnat i vissa delar av landet är situationen för vanliga människor otroligt svår – till och med svårare än när jag först kom hit för två sedan.

Många bor i belägrade områden, en stor del av dem är barn.

Flera miljoner människor bor i områden som är mycket svåra att nå på grund av strider och osäkerhet. De är helt beroende av hjälpsändningar från organisationer som UNHCR.

Mitt jobb är att se till att dessa hjälpsändningar kommer fram – och det gör de. Under de senaste månaderna har UNHCR sett till att 1,2 miljoner människor i Syrien fått varma kläder, kaminer, presenningar och annan hjälp för att överleva vintern.

"Jag var i Aleppo ... absolut fruktansvärt"

Jag var i Aleppo för några veckor sen och såg vad krig kan göra mot en familj och mot ett land. Och det är absolut fruktansvärt.

För några dagar sedan fick jag en fråga från en journalist. Varför åker man som svensk till Syrien för att jobba på UNHCR?

Efter vad jag har sett i Aleppo och Homs och runt om i landet så är det svaret ganska självklart. Det känns nästan som att man som medmänniska har en plikt att hjälpa till.

"Barnen som svälter på gatorna skulle kunna vara mina egna"

Familjerna som nu har förlorat allting. Barn som aldrig har sett något annat än krig. Det skulle kunna vara du och jag. Det skulle kunna vara en familj i Sverige.

Och när man väl ser att barnen som svälter på gatorna – som har förlorat sina hem och sina föräldrar – mycket väl skulle kunna vara mina egna barn så finns det egentligen inget annat val än att hjälpa till.

Tack för ditt stöd,

Joel Andersson
UNHCR i Damaskus

Publicerad av Ulrika Forsberg