Båtragedin på Medelhavet – den dödligaste någonsin

Det är nu bekräftat att helgens olycka på Medelhavet är den värsta någonsin. Ombord fanns 850 passagerare från Syrien, Eritrea, Somalia, Sierra Leone och Mali. Bara 28 överlevde.

21 april, 2015
En båt med flyktingar och migranter utanför Italiens kust sedd från en räddningsbåt, juni 2014.
Foto: Italian Navy/Massimo Sestini
En båt med flyktingar och migranter utanför Italiens kust sedd från en räddningsbåt, juni 2014.

Värsta båttragedin någonsin på Medelhavet

När haven blir varmare är det fler migranter och flyktingar som gör den farliga resan i båtar över Medelhavet till Europa.

FN:s flyktingorgan UNHCR har pratat med de överlevande från lördagens båttragedi på Medelhavet. Enligt dem avgick deras båt från Tripoli i Libyen på lördagsmorgonen med cirka 850 personer ombord, däribland många barn. Med på båten fanns cirka 350 eritreaner, och människor från Syrien, Somalia, Sierra Leone, Mali, Senegal, Gambia, Elfenbenskusten och Etiopien.

Bara 28 människor överlevde båtolyckan. En ung man från Bangladesh transporterades med helikopter till ett sjukhus i Catania på Sicilien på söndagen. 27 personer fick hjälp att ta sig i land av den italienska kustbevakningen i Catania.

UNHCR uppskattar att över 800 människor har drunknat. Det gör den här båttragedin i Medelhavet till den värsta någonsin.

4 lagliga vägar att söka asyl

Det krävs fler säkra och lagliga vägar att ta sig till Europa. UNHCR uppmanar EU att vidta åtgärder för att undvika dödsolyckor utanför Europas kust.

  1. Förbättra räddningsinsatserna för människor i sjönöd, med tyngdpunkten på att rädda tusentals liv;
  2. Fler länder måste ta emot fler kvotflyktingar (flyktingar för vidarebosättning);
  3. Förbättrad familjeåterförening, privata sponsorprogram, arbets- och studentvisum för människor i behov av internationellt skydd;
  4. Ökat stöd till länderna som tar emot flest människor utanför Europas gränser som Italien och Grekland.

Lagliga vägar för att söka asyl gör att människor inte behöver lägga alla sina pengar på människosmugglare.

Publicerad av Ulrika Forsberg