Bra julklappar till mamma

Beställ julklappar idag

Hjälp en mamma på flykt att skydda sina barn i vinter. Ge bort en varm filt eller ett matpaket i julklapp. Du får fina gåvobevis att ge bort till någon du tycker om.

29 oktober, 2021
Flyktingläger i Irak.
Foto: UNHCR/A. McConnell

Julklappstips till mamma!

Eida och hennes barn är på flykt från den förstörda staden Homs i Syrien. Varje dag är en kamp för överlevnad. Många av barnen i lägret får bara ett mål mat om dagen.

– Mina döttrar och jag har det väldigt svårt. Det är svårt att få tag på mat. Jag får inte tag på blöjor eller medicin till min sjuka dotter, berättar Eida.

Under vintern blir situationen för mammor på flykt svårare när temperaturen faller. Hjälp föräldrar som Eida genom att köpa julklappar till en mamma på flykt.

Värmande filtar för 280 kr

Behovet av värmande filtar är stort under kyliga nätter. Barn, gravida kvinnor och äldre är särskilt utsatta för kylan. UNHCR:s filtar är anpassade för hårt klimat och hjälper människor på flykt att hålla värmen.

  • För 280 kronor kan du ge tjocka filtar som värmer en hel familj på flykt.

En bra, billig julklapp som gör skillnad på riktigt. Du får ett fint gåvobevis att skriva ut – beställer du innan den 19 december kan du också välja att få hem ett fint, tryckt gåvokort i brevlådan.

Hjälp en mamma i jul – köp en billig julklapp

Hjälp en mamma och hennes barn

De flesta som bor i flyktinglägret Rukban i Jordanien är kvinnor och barn. De lever på en plats utan elektricitet, utan fungerande vattensystem och utan ordentlig infrastruktur.

Deras enkla hem är byggda av lera och ger knappt något skydd alls mot det kalla vintervädret.

Det är verkligheten för tusentals ensamma mammor som ska ta hand om sina barn med knappt någon inkomst och utan förutsättningar att ordna ett tryggt liv för sin familj.

– Vi betalar ungefär 18 kronor för en liter vatten och en 9 kronor för lite bröd som knappt räcker för en dag. Det är fem gånger så mycket som vad en limpa bröd kostar i huvudstaden Damaskus, berättar Eida.

Matpaket för 93 kr

Hjälp en mamma på flykt att skydda sina barn. Köp ett matpaket som julklapp.

Matpaketet innehåller bland annat vatten, näringsrika kex, torkad frukt och matkonserver.

Ge bort en billig julklapp som snabbt ger energi och hjälper människor som söker skydd att överleva.

På flykt med bebis

När flera byar i Myanmar brändes ner tog Tahara med sin fyra månaders bebis ut i monsunregnet i ett desperat försök att fly till Bangladesh.

– Vi var fast i regnet. Vi tvingades att gömma oss under ett träd i två nätter. Allt vi hade var lite gammalt ris. Jag hade en bebis som behövde mjölk, minns Tahara som är rohingya-flykting från Myanmar.

Tahara och hennes bebis var bland de första som anlände till Bangladesh. Hon bytte sina smycken och andra ägodelar för att fly från Myanmar i båt.

– Vi var tvungna att korsa gränsen med en båt så jag betalade pengar. Jag fick också ge bort mina örhängen, säger hon.

Fyra år senare ...

För fyra år sedan – den 25 augusti 2017 – förvärrades våldet i delstaten Rakhine i Myanmar. Förstörelse och fruktan har sedan dess drivit över 720 000 flyktingar till Cox’s Bazar i Bangladesh.

Under en period anlände tiotusentals flyktingar – som Tahara och hennes bebis – till Bangladesh varje dag, i en av de snabbast växande flyktingkriserna på många år.

På en månad hade nästan 500 000 barn, kvinnor och män flytt över gränsen, med synliga rökmoln från pyrande byar i Myanmar.

Många vandrade i flera dagar över Mayubergen. Andra paddlade på hemgjorda flottar över floden Naf River, den naturliga gränsen mellan Bangladesh och Myanmar. Några simmade.

Gravida kvinnor och män med skottskador och knivsår anlände till Cox’s Bazar. Bland de mest utsatta var de ensamma barnen som skiljts från sina föräldrar och familjerna som bar sina äldre släktingar.

Passa på att ge en julklapp som hjälper en ensam mamma på flykt. Din gåva skyddar utsatta mammor och deras barn som lever i en våldsam vardag.

Maria är en ensam mamma på flykt med sina barn. Våld och brist på mat har tvingat dem att lämna sitt hem i Venezuela.

– Vi behövde verkligen det här. Den har hjälp mig så mycket. Speciellt eftersom jag har barn och är ensam. Hjälpen är så viktig, berättar Maria med tårar i ögonen.

Nu har du chansen att hjälpa mammor runt om i världen.

Din julklapp kan hjälpa en ensam mamma som Maria att ta hand om sina barn. En bra och enkel julklapp till en mamma som gör skillnad på riktigt.

Publicerad av Ulrika Forsberg