UNHCR på plats efter storbranden i Moria-lägret, Lesbos

En brand drabbade Moria-lägret på Lesbos 8 september. 12 000 människor bor i lägret, 4000 av dem är barn. UNHCR har skickat stöd och hjälparbetare.

9 september, 2020
En stor brand drabbade Moria-läget på Lesbos den 8 september. 12 000 människor bor i lägret, 4000 av dem är barn. UNHCR har skickat personal till platsen och erbjuder hjälp.
Foto: UNHCR Grekland
En storbrand drabbade Moria-lägret på Lesbos den 8 september. 12 000 människor bor i lägret, 4000 av dem är barn. UNHCR har skickat personal till platsen och erbjuder hjälp.

UNHCR på plats i Moria efter branden

UNHCR, FN:s flyktingorgan, beklagar branden som till stor del förstörde Greklands största läger i Moria på Lesbos igår kväll.

Lokala myndigheter, brandkåren och räddningstjänster begränsade branden och hjälpte människor. Hittills har inga dödsfall rapporterats.

UNHCR har skickat personal till platsen och erbjuder stöd till de grekiska myndigheterna.

UNHCR är oroade över situationen för cirka 12 000 människor på flykt som bor i lägret. Bland dem är mer än 4 000 barn – 407 är ensamkommande – gravida kvinnor och äldre.

Det kommer rapporter om spänningar mellan människor i närliggande byar och asylsökande som försökte nå staden Mytilenes.

UNHCR uppmanar alla att hålla avstånd och ber de som tidigare bodde i lägret – som var under karantän eftersom 35 personer testats positivt för covid-19 – att stanna i närheten av lägret i väntan på att en lösning hittas för att skydda dem.

Källa: UNHCR

Publicerad av Ulrika Forsberg