Cate Blanchett står upp för flyktingar och solidaritet

Video: "Det har aldrig varit viktigare att stå upp för flyktingar och solidaritet. Vi står vid ett vägskäl. Ska vi ta den medmänskliga vägen eller den intoleranta?"

4 maj, 2016
Cate Blanchett kämpar för flyktingars rättigheter.

Medmänskliga eller intolerans?

Skådespelarskan Cate Blanchett står upp för flyktingar och solidaritet. Vi är stolta över att hon väljer att bli ambassadör för UNHCR.

Cate tog på sig rollen som ambassadör efter ett uppdrag i Jordanien där hon bevittnade det pågående hjälparbetet för människor som tvingats fly till följd av kriget i Syrien. Hon träffade syriska flyktingfamiljer som berättade om sina farliga resor till säkerhet och de dagliga utmaningar de står inför.

- Det har aldrig tidigare varit viktigare att stå upp för flyktingar och visa solidaritet än nu. Vi lever i en kris utan motstycke, och ansvaret måste delas över hela världen. Det känns som vi står vid ett vägskäl. Ska vi ta den medmänskliga vägen eller gå mot intolerans?

Blanchett tillägger:

- Som mamma vill jag att mina barn väljer den medmänskliga vägen. Det finns många fler möjligheter, där är mycket mer optimism och det finns en lösning längs vägen.

Cate tar på sig rollen vid en tidpunkt då krig, konflikt och förföljelse har tvingat 60 miljoner människor flyr för sina liv.

Se en längre videointervju med Cate från besöket i Jordanien (Youtube)

Publicerad av Ulrika Forsberg