Clara Henry träffar syriska flyktingar i Jordanien

Se filmen! Programledaren Clara Henry har varit i Jordanien och träffat familjer på flykt från kriget i Syrien. Ett krig som har pågått i över åtta år.

28 mars, 2019

Dragiga och fuktiga lägenheter

Programledaren Clara Henry har varit i Jordanien och träffat familjer på flykt från kriget i Syrien. Ett krig som har pågått i över åtta år.

Första dagen träffade Clara syriska flyktingar i Amman, där många lever under fattigdomsgränsen. Andra dagen besökte hon Azraq-lägret. Där bor 40 600 flyktingar från Syrien – av dem är 60 procent barn.

Clara blev hembjuden till Abu Abdulrazzaqs familj. De flydde från Syrien 2012, för sju år sedan. Nu bor de i liten lägenhet huvudstaden Amman - och lever under svåra förhållanden.

- Jag tänker så mycket på det de berättade om. Att de hade byggt sitt hus i Syrien, så hann de bo där en månad innan de var tvungna att sticka. Bara lämna allt. Jag kan inte föreställa mig hur det måste vara att som barn - den plats som ska vara den här tryggheten, berättar Clara.

"Där vi bodde föll det bomber och granatsplitter"

Jana och Hala sitter i pappa Abu Abdulrazzaqs knä under intervjun. Efter en liten stund somnar båda två i pappans famn.

- Jag hade en egen färgaffär i Homs innan vi tvingades fly, säger Abu Abdulrazzaq.

- Vi flydde på grund av säkerhetsläget. Där vi bodde föll det bomber och granatsplitter. Jag träffades i ögat. Det var för farligt att vara kvar, så vi bestämde oss för att ta med våra barn och fly.

Familjen var på flykt i tre månader inne i Syrien innan de lyckades ta sig över gränsen till Jordanien.

Dragiga, fuktiga lägenheter eller källare

Sedan de kom till Jordaniens huvudstad Amman har familjen tvingats flytta flera gånger. Nu bor de i en dyr, kall lägenhet med kala väggar. Föräldrarna sover på tunna madrasser på golvet. Barnen får dela på två slitna sängar.

Utanför hörs några barn busa medan en och annan bil kör förbi på gatan.

Det är en vanlig situation för syriska flyktingar i Jordanien. 124 600 flyktingar bor i läger i landet, 545 000 flyktingar bor i städer och förorter. Ofta i dragiga, fuktiga lägenheter eller källare. De har inte råd att bo bättre.

- Vi bodde tidigare i en mindre, billigare lägenhet, men var tvungna att flytta för att fastighetsägaren tyckte att vi var för många i familjen. Vi tycker ändå om lägenheten vi bor i nu, men den är för dyr för oss. Den kostar 2100 kronor per månad, säger Abu Abdulrazzaq.

Lever under fattigdomsgränsen

Precis som för många andra syriska familjer som har varit på flykt i över sju år är bank- och sparkonton nästan helt tomma. Familjer lever under fattigdomsgränsen och det är svårt att få jobb.

Barnens framtid

Föräldrarnas enda fokus är barnen och framtiden. Att sönerna ska kunna äta sig mätta så de kan koncentrera sig i skolan. Att döttrarna ska hålla sig friska.

- Barnen kan gå i skolan här. Jag har hittat några jobb men på grund av att jag har problem med synen så har jag inte fått jobba kvar. Vår situation är väldigt tuff, säger Abu Abdulrazzaq.

- Min dröm att mina barn ska få växa upp med hopp om en bättre framtid. Jag tror inte att framtiden är här i Jordanien. Jag vill åka någonstans där mina barn kan uppfylla sina drömmar.

Matlådor, matkuponger och bidrag

Mamman i familjen, Suroor, funderade på olika sätt som hon kunde bidra och hjälpa familjen och barnen. Hon har alltid varit bra på att laga mat.

- Så jag tänkte att det kanske kunde fungera. Dessutom är det en verksamhet som jag kan sköta hemifrån, säger Suroor.

Nu har hon fått igång en liten verksamhet där hon lagar mat till människor i grannskapet. De köper matlådor av henne som de kan ta med till jobbet. Tre dagar i veckan lagar hon mat. Det är familjens enda inkomstkälla, förutom matkuponger och ett litet bidrag varje månad från UNHCR.

- Känslan jag får när jag säljer mina matlådor är nästan obeskrivlig. Jag blir så stolt och glad över att jag kan få in medel som hjälper oss och våra barn, säger Suroor.

- Jag ser hur min man försöker hitta arbete så att han kan hjälpa till och försörja oss. Till dess så gör jag så mycket jag kan så att mina barn kan leva ett så bra liv som möjligt. Men det är inte lätt.

Vill du också engagera dig för flyktingar?

Det bästa sättet att hjälpa till är att bli månadsgivare – då stödjer du människor varje dag, året runt:

Skänk en gåva – ett enkelt sätt att hjälpa:

Dina pengar räcker till:

  • En filt 35 kronor.
  • Ett matpaket 93 kronor.
  • Fem vattendunkar 125 kronor.