Cyklonen Idai i Afrika – fortfarande akut läge

Fortsatt nödläge efter den förödande cyklonen Idai som har slagit hårt mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe i södra Afrika. Du kan rädda liv.

17 april, 2019
Den förödande cyklonen Idai har slagit hårt mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe i södra Afrika. UNHCR är på plats med tält och nödhjälp – vi behöver göra mer. Din hjälp behövs för att nå ut till alla drabbade familjer.

Katastrofen slog hårt mot södra Afrika

Efter fyra veckor är det fortfarande akut läge i södra Afrika. Den förödande cyklonen Idai har slagit hårt mot Moçambique, Malawi och Zimbabwe – och behoven växer för varje dag.

UNHCR är på plats med tält och nödhjälp – vi behöver göra mer. Din hjälp behövs för att nå ut till alla drabbade familjer.

Vi behöver ge familjer tält, rent vatten och cyklonpaket med tvål och myggnät.

Utan tak över huvudet tvingas familjer att sova under bar himmel. Utan rent vatten och cyklonpaket kan dödliga vattenburna sjukdomar som kolera snabbt sprida sig.

Skänk pengar för att stödja UNHCR:s arbete.

Swisha enkelt en gåva till 90 01 645 för att hjälpa – din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor - en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor - ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor - köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.

Cyklonen Idai – katastrofen slog hårt mot södra Afrika

Den starkaste cyklonen av sitt slag har svept genom sydöstra Afrika. Den har krävt liv och förstört försörjningen för tusentals människor. Enligt FN kan det vara den värsta naturkatastrofen som någonsin har drabbat södra halvklotet.

En månad har gått sedan den förödande cyklonen Idai slog till mot de tre länderna Moçambique, Malawi och Tanzania. Fortfarande stiger dödstalen och mer förödelse upptäcks. Hundratusentals människor är hemlösa.

Staden Beira – Moçambiques fjärde största stad med en befolkning på över 500 000 med omgivande byar – är helt förstörd.

Fakta om katastrofen

 • 930 människor har bekräftats döda i cyklonen.
 • 3 miljoner människor är drabbade och 1,8 miljoner behöver akut nödhjälp.
 • 200 000 människor är hemlösa och på flykt i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.
 • Mer än 100 000 bostäder är skadade eller har helt kollapsat.
 • 680 000 hektar åkermark är förstörd.

Brist på mat och rent vatten

UNHCR har deltagit i sök- och räddningsarbetet i Moçambique, Malawi och Zimbabwe tillsammans med regeringarna och andra hjälporganisationer.

Arbetet har försvårats av att många områden är drabbade av omfattande översvämningar – det har varit svårt att nå fram till befolkning.

Utmaningarna är enorma. Tillgången till mat och vatten börjar ta slut. 

Förstörda vägar, broar och jordbruk

Det är svårt att leverera förnödenheterna på grund av raserade vägar och broar.

Översvämningarna har förstört jordbruksmarker, skurit av mattransporter till familjer och hela samhällen. Människor har förlorat sina hus och tillhörigheter i vattenmassorna.

Stillastående vatten och skadade avloppssystem ökar risken för malaria och spridning av vattenburna sjukdomar, som kolera och diarrésjukdomar - det ökar risken för utbrott.

Drabbade flyktingar

Katastrofen har drabbat flyktingfamiljer på flera platser. UNHCR har ökat insatsen för att möta de snabbt växande behoven.

Mer än 1,8 miljoner människor uppskattas ha akuta behov av nödhjälp. Bland dem finns flyktingar som bor i Tongogara-lägret i Zimbabwe. Siffrorna väntas fortsätta att stiga när fler områden blir tillgängliga.

De flesta har förlorat sina hem och behöver någonstans att bo för att återfå sin värdighet och bygga upp sina liv igen.

Risk för sjukdomar

Risken för utbrott av vattenburna sjukdomar som kolera och andra diarrésjukdomar ökar dramatiskt, eftersom brunnar har förorenats av regn och översvämningarna.

Antalet registrerade kolerafall i Moçambique uppgår till över 3500 enligt hälsoministeriet. Behandling och vaccination pågår, risken för större spridning är fortfarande hög.

Skyddsriskerna för extra utsatta människor - som kvinnor, barn, äldre och sjuka - ökar. Bland dem finns offer för sexuella övergrepp. De flesta hemlösa familjer bor i kollektivhus som i skolor och kyrkor - de saknar privatliv och trygghet i vardagen.

Flyktinglägret Tongogara

Flyktinglägret Tongogara i Zimbabwe etablerades på 1970-talet för att skydda människor som flydde från inbördeskriget i Moçambique. Lägret stängdes senare men öppnades 1997 för att hjälpa flyktingar från länderna runt Stora sjöarna (Great Lakes) som Kongo, Rwanda och Burundi.

UNHCR på plats

UNHCR har stärkt sin närvaro i den gemensamma hjälpinsatsen.

Vi har redan skickat fyra flygplan med tält och nödhjälp till 35 300 utsatta människor som har drabbats av cyklonen, bland dem är 5300 flyktingar i Tongogara-lägret i Zimbabwe.

Krisexperter finns på plats för att stärka insatsen i fält. Mer stöd behövs för att nå alla i den här förödande naturkatastrofen.

UNHCR:s fyra flygtransporter med livräddande nödhjälp landade i Moçambique den 27 mars, i Malawi den 30 mars och i Zimbabwe den 31 mars och 9 april.

De fyra flygsändningar var fullastade med totalt:

 • 41 500 filtar
 • 7000 köksgeråd
 • 3000 presenningar
 • 11 600 vattendunkar
 • 9000 hinkar
 • 1 165 familjetält
 • 17 600 myggnät
 • 41 500 liggunderlag
 • 4 800 solcellsdrivna lampor – drivs av solceller när elektriciteten är utslagen.

Din hjälp behövs idag

För att ha möjlighet att hjälpa de drabbade behöver UNHCR 92,7 miljoner kronor under de första sex månaderna.

UNHCR är plats och delar ut livräddande nödhjälp som hjälper familjer att överleva vardagen. Eftersom hjälptransporter har svårt att nå fram, levererar UNHCR också rent vatten, näringsberikad mat och hälsopaket för kvinnor och flickor.

Du kan rädda liv idag. Din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor - en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor - ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor - köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.
 • 278 kronor – en solcellsdriven lampa som skyddar när infrastruktur och elektricitet har slagits ut.
 • 1196 kronor - en 4X50 meter stor rulle presenning som är vattensäker och hållbar för att reparera skadade hem och akut skydda en familj mot oväder och vind.
 • 3457 kronor ger en familj ett familjetält.

Så här kan du enkelt hjälpa:

Tack för att du hjälper till när nöden är som svårast.

Publicerad av Ulrika Forsberg