Cyklonen Kenneth slår hårt mot redan drabbade Moçambique

Den 25 april drog den tropiska cyklonen Kenneth in över södra Afrika - bara en månad efter cyklonen Idai som ödelade stora delar av Moçambique.

13 april, 2019

Läget i södra Afrika är akut och hjälpbehoven enorma.

En månad efter cyklonen Idai – som ödelade stora delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi – har samma region drabbats av ännu en förödande väderkatastrof.

Den 25 april drog den tropiska cyklonen Kenneth in och tros vara en av de starkaste cykloner som någonsin har slagit mot Afrikas fastland.

Det är första gången som två cykloner – Idai och Kenneth – når fastlandet i Moçambique under samma säsong.

I grannländerna Malawi och Zimbabwe väntas också skyfall och översvämningar orsakade av Kenneth.

Enligt regeringen i Moçambique har över 168 000 människor i landet påverkats av cyklonen Kenneth. Nu behöver de överlevande akut skydd och rent vatten.

UNHCR har personal på plats som hjälper till i räddningsarbetet tillsammans med myndigheter och partner. UNHCR undersöker områden där människor som drabbats av katastrofen kan få skydd.

Effekterna av cyklonen Kenneth påverkar redan begränsade resurser i de tre länderna som drabbades svårt av Idai – och kräver enorma hjälpinsatser.

Cyklonerna Idai och Kenneth

Cyklonen Idai har krävt 1000 människors liv, orsakat en koleraepidemi och tvingat tusentals på flykt. Den ödelade hela byar, medförde massiv förstörelse av hem, skolor, infrastruktur och utplånade grödor.

Samtidigt som behovsläget efter cyklonen Kenneth pågår, fortsätter UNHCR att delta räddningsarbete efter cyklonen Idai.

Cyklonen Idai

UNHCR har delat ut tält till familjer som har blivit hemlösa efter cyklonen Idai. Lager med nödhjälp som myggnät, sollampor, liggunderlag, filtar, köksgeråd, vattendunkar och hinkar ska delas ut under de närmaste dagarna.

UNHCR flyttar hemlösa familjer till säkrare områden på högre höjd och närmare deras hembyar.

Samtidigt mobiliserar UNHCR mer nödhjälp till ytterligare 45 000 människor i Moçambique, Malawi och Zimbabwe.

Cyklonen Kenneth

Cyklonen Kenneth nådde land i provinsen Cabo Delgado i Moçambique den 25 april. Den har krävt 17 människors liv och tvingat fler än 18 000 på flykt.

Med en vindhastighet på 225 kilometer timmen och stormvindar upp till 270 kilometer i timmen slet cyklonen bort tak av bostäder och orsakade kraftigt regn.

Den 28 april bekräftade regeringen att över 168 000 människor (mer än 35 000 familjer) har påverkats.

Skolor, vårdcentraler och minst 3 800 hus har förstörts.

Många områden går inte att nå på grund av förstörda vägar och infrastruktur samt att säkerhetsrisken har ökat efter attacker av beväpnade grupper i drabbade områden de senaste månaderna.

Väderrapporterna spår mer regn under de närmaste dagarna. Det ökar risken för ytterligare översvämning, spridning av vattenburna sjukdomar och malaria som sprids via myggor som föds i stillastående vattenmassor.

Behov av tält och rent vatten

Det människor behöver just nu är skydd och rent vatten. Premiärministern i Moçambique uttryckte särskilt behovet av 10 000 tält till familjer som har blivit hemlösa efter cyklonernas framfart.

Familjer som är flyttade från översvämmade områden bor nu i tillfälliga bostäder – som skolor, kyrkor och offentliga byggnader. Andra typer av nödbostäder är nödvändiga eftersom regeringen snabbt vill få igång skolor och tjänster.

Vad gör UNHCR?

UNHCR:s personal är på plats deltar i behovsbedömningar efter cyklonen Kenneths framfart tillsammans med myndigheter och krispartner.

UNHCR-teamet i Pemba undersökte behoven på en skola där cirka 600 människor har fått skydd. Där behövs det mer mat, ved för matlagning, tallrikar, muggar och mer rent dricksvatten.

Samtidigt fortsätter hjälparbetet för människor är drabbade av cyklon Idai. Medan den första omgången av nödhjälp och akuthem till 30 000 personer delas ut i Moçambique, Malawi och Zimbabwe, mobiliserar UNHCR ytterligare nödhjälp till 45 000 människor.

Andra omgången nödhjälp till 45 000 människor innehåller:

 • 45 000 filtar
 • 9000 kökspaket
 • 2 200 presenningar
 • 18000 Vattendunkar
 • 850 familjtält
 • 45 000 myggnät
 • 45 000 liggunderlag
 • 9000 solcellsdrivna lampor

Du behövs idag

För att ha möjlighet att hjälpa de drabbade behövs din hjäp.

UNHCR är plats och delar ut livräddande nödhjälp som hjälper familjer att överleva vardagen. Eftersom hjälptransporter har svårt att nå fram, levererar UNHCR också rent vatten, näringsberikad mat och hälsopaket för kvinnor och flickor.

Du kan rädda liv idag. Din gåva kan räcka till:

 • 46 kronor – en torr filt som skyddar mot kylan.
 • 93 kronor – ett cyklonpaket med myggnät, liggunderlag, tvål, vattendunk och en hink.
 • 158 kronor – köksgeråd med tallrikar, bestick, muggar, bunke och kastrull för en familj.
 • 278 kronor – en solcellsdriven lampa som skyddar när infrastruktur och elektricitet har slagits ut.
 • 1196 kronor – en 4X50 meter stor rulle presenning som är vattensäker och hållbar för att reparera skadade hem och akut skydda en familj mot oväder och vind.
 • 3457 kronor – ett tält till en familj som blivit hemlös i cyklonerna.

Så här kan du enkelt hjälpa:

Publicerad av Ulrika Forsberg