Dammkollapsen i Ukraina — hjälpen når fram

Vattenmassor förstör allt i sin väg efter dammkatastrofen. UNHCR har skickat hjälp till de drabbade. Kriget fortsätter att plåga Ukrainas folk.

29 juni, 2023
Dammkatastrofen i Ukraina 2023.
Foto: UNHCR
UNHCR på plats efter dammkatastrofen i Ukraina. Vattenmassor har förstört allt i sin väg. Människor tvingas fly från sina hem. Nödläget är akut!

Dammkatastrofen i Ukraina

Vad har hänt?

Den 6 juni 2023 förstördes Kachovka-dammen i södra Ukraina. Tiotusentals människor är drabbade av enorma vattenmassor som förstör allt i sin väg. Människor på båda sidor av floden Dnepr tvingas fly från sina hem för att undkomma förstörelsen.

Evakuering

Cirka 4 000 människor på den ukrainska sidan har evakuerats eller lämnat området. 700 000 saknar tillgång till säkert dricksvatten.

Ukrainska myndigheter har evakuerat tusentals människor.

Minor och farliga föremål

Vattnet som släppts fritt efter dammens kollaps riskerar att spola med sig minor och andra farliga föremål. Det gör situationen livsfarlig för tiotusentals fler människor i området.

Kraftigt oväder med regn och åska har gjort situationen ännu svårare.

Vad gör UNHCR och FN?

Hjälpinsatsen efter dammkatastrofen leds av Ukrainas regering, lokala myndigheter och OCHA, FN:s humanitära samordnare. UNHCR:s ansvar i insatsen har ökat och når fler människor för varje dag som går.  

Hjälpen når fram efter dammkollapsen

Hittills har FN, UNHCR och partner sett till så att:

  • 2,6 miljoner liter vatten och 400 000 vattenreningstabletter har delats ut.
  • Skickat 60 lastbilar och fyra fartyg med nödhjälp i olika hjälpkonvojer till de drabbade.
  • 180 000 femdagars matpaket och 36 000 matpaket som räcker 30 dagar har delats ut.
  • Över 13 000 barnskyddsinsatser har genomförts.
  • 11 300 människor har fått akut kontantstöd. Ytterligare 35 400 människor kommer att få kontantstöd kommande veckor.
  • Vård, psykiskt stöd och medicin finns tillgängligt, genom UNHCR och 48 andra partner.
  • UNHCR har delat ut 28 000 nödhjälpsartiklar - däribland 18 000 vattendunkar, 3 900 solcellslampor och 5 500 presenningar. Över 80 000 nödhjälpsartiklar har gjort tillgängliga från UNHCR:s nödhjälpslager och kan delas ut snabbt där de behövs.

Hjälpkonvojer till Cherson och Dnipro

Konvojer med nödhjälp har nått Cherson och Dnipro. Lastbilarna var packade med nödhjälp som sexlitersflaskor dricksvatten, hygienpaket för familjer, matpaket och viktiga mediciner.

Sängar till Mykolajiv och Odessa

I regionerna Mykolajiv och Odessa har UNHCR levererat vattendunkar, hygienpaket och sängar, madrasser, filtar och sängkläder till människor på flykt från sina hem och drabbade samhällen.

— Eftersom behoven fortsätter att öka är det viktigt för oss att reagera snabbt. Till exempel begärde infrastrukturministeriet denna vecka 120 sängar till Mykolajiv för att öka kapaciteten. Dagen efter levererade vi 120 sängar, berättar Pierre Camara, UNHCR:s fältkoordinator.

UNHCR:s partner Tenth of April på plats

UNHCR:s lokala partner Tenth of April är på plats. I Cherson och Mykolajiv, dit människor evakuerats från översvämningarna, ges psykosocialt stöd samt juridisk rådgivning och hjälp på buss- och tågstationer.

— Vi gav snabbt stöd till människor som anlände till Mykolajiv. Vi skapade omedelbart två multifunktionella team som innehöll advokat, psykolog och bostadsspecialist för att ge information och hjälp till människor som evakuerades, säger Serhii Voitovsky, på den icke-statliga hjälporganisationen Tenth of April.

Tillgången till drabbade områden är fortfarande extremt utmanande på grund av översvämningarna och den allvarliga risken för flytande landminor.

Lidande och förödelse

Kriget i Ukraina fortsätter att medföra enormt lidande och förödelse. UNHCR och våra partner är fast beslutna att fortsätta att stödja myndigheterna i att tillgodose behoven på plats.

Källor: OCHA, UNHCR

Publicerad av Ulrika Forsberg