Delfa blev mamma under flykten i Colombia

Delfa flydde från guerillan i Colombia och blev mamma till en liten son. Men livet på flykt var svårt. Idag har Delfas familj fått ett nytt hem av UNHCR.

27 maj, 2015
Delfa och hennes man Alirio med nyfödde sonen Ivan i sitt nya hem Delfa och hennes man Alirio med nyfödde sonen Ivan i sitt nya hem.
Foto: UNHCR/ S. Rich
Delfa och hennes man Alirio med nyfödde sonen Ivan i sitt nya hem.

Guerillan tvingade familjen att fly

Mot slutet av sin graviditet kände Delfa på sig att allt inte stod rätt till. Med armarna i kors över magen bevakande hon oroligt hur guerillan var tillbaka för att med hot och påtryckningar rekrytera männen i byn.

Guerillan gav dem ett ultimatum – ge oss ert stöd, eller dö.

Istället tog familjen det svåra beslutet att lämna sitt hem och fly. Med bara några få ägodelar i en korg tog Delfa farväl av sitt hus, marken som de livnärde sig på och sina boskap.

Flykten började samma kväll. När familjen närmade sig sitt mål var Delfa nära att kollapsa. Den långa vandringen som höggravid var tuff och hennes anklar, händer och fötter var farligt svullna. De lyckades få tag på en doktor som undersökte Delfa.

Det visade sig att hon led av havandeskapsförgiftning som i värsta fall kan leda till döden. Men Delfa repade sig och två månader senare födde hon en frisk liten pojke.

Men livet på flykt var svårt. Tillsammans med 18 andra familjer bosatte de sig i en nedgången byggnad med bara två toaletter. Sjukdomar avlöste varandra. I brist på arbete tvingades männen tigga om dagarna för att ha råd med mat till barnen.

”Vi levde under hemska förhållanden. Efter fem år i det nedgångna huset kände jag att vi inte klarade längre”, berättar Delfa och fortsätter: ”Jag var tvungen att hitta en utväg – både för min egen skull och för familjen. Jag var utbildad, jag visste att vi hade rättigheter…”

”Så jag pratade med kommunen, men det var svårt i början. Sedan hörde vi talas om UNHCR och jag tänkte – det här låter som en organisation som kan hjälpa oss. Och så blev det.”

Efter påtryckningar mot regeringen kunde UNHCR se till att Delfa och de andra familjerna fick skydd och stöd till att börja återuppbygga sina liv. Idag har Delfas familj fått ett nytt hem genom UNHCR.

Colombia har skakats av interna konflikter i 50 år. Miljoner människor är på flykt från sina hem.

UNHCR hjälper mammor på flykt

UNHCR är på plats och skyddar mammor som Delfa och hennes familj för att de ska få en tryggare framtid. Genom att stödja UNHCR kan du bidra till att mammor på flykt får det bättre.

Ge en gåva på Mors dag!

Publicerad av Ulrika Forsberg