Den värsta mänskliga skräckhistorien på 2000-talet

2000-talets värsta mänskliga skräckhistoria kan bara undvikas om mänskligheten sätts före egna intressen i Syrien.

18 februari, 2020
Syriska familjer har tvingats fly från attacker på ett läger i Turman på den västra Aleppo, nära den turkiska gränsen en kall vinterdag i provinsen Idlib, Syrien den 14 februari 2020.
© Ritzau Scanpix
Syriska familjer har tvingats fly från attacker mot ett läger väster om Aleppo till Idlib-provinsen, nära den turkiska gränsen, en kall vinterdag den 14 februari 2020.

Skrämmande läge i nordvästra Syrien

Vi tror nu att 900 000 människor har tvingats på flykt i nordvästra Syrien sedan 1 december och de flesta är kvinnor och barn, berättar Marc Lowcock chef på FN:s kontor för humanitära frågor (OCHA).

Människor är traumatiserade och tvingas sova utomhus i minusgrader – eftersom läger är överfulla. Mammor eldar plastsaker för att hålla barnen varma. Spädbarn och små barn dör på grund av kyla.

Våldet i nordvästra Syrien är urskillningslöst. Sjukhus, skolor, bostadsområden, moskéer och marknader har träffats av granatattacker.

Skolorna är stängda, många sjukhus har stängt. Risken för utbrott av sjukdomar är allvarlig. Infrastrukturen faller sönder.

FN får nu rapporter om att läger för människor på flykt drabbas – det har orsakat dödsfall, sårade och ytterligare flyktingströmmar.

En enorm hjälpinsats från Turkiet över gränsen till Syrien pågår, men den är överväldigad. Utrustningen och verktyg har förstörts. Hjälparbetare har själva tvingats på flykt och dödats.

Mänsklig skräckhistoria

Den största humanitära skräckhistorien på 2000-talet kan bara att undvikas om säkerhetsrådets medlemmar, och de med inflytande, övervinner egna intressen och sätter mänskligheten först. Det enda alternativet är en vapenvila.

Michelle Bachelet, chef på FN:s kontor för mänskliga rättigheter, berättar att markstrider i ett provisoriskt läger nära staden Sarmada sårade tre människor i fredags. En attack på ett annat läger dagen efter dödade en man och sårade sex andra:

"Ingen plats är säker just nu. Människor har helt enkelt ingenstans att ta vägen."

CNN rapporterar om de häpnadsväckande resorna som vissa familjer gör för att fly undan bombattacker – de vandrar i timmar i svinkyla med små barn som bär ännu yngre barn.

Källa: North-west Syria crisis reaches “horrifying new level” with 900,000 displaced.

Läs mer om arbete i Syrien

Publicerad av Ulrika Forsberg