Din gåva räddar liv i Syrien – kriget sex år

Innan kriget bröt ut 2011 ägde Mazen ett välbesökt skrädderi med 25 anställda. Nu, med ett litet startbidrag från UNHCR, hyr han en skåpbil och jobbar med det han kan bäst – att sy.

15 mars, 2017
Mazen är skräddare från Syrien. Han förlorade sitt hus och jobb i kriget. I dag bor han i Damaskus och har han startat om sin skrädderiverksamhet i en hyrd skåpbil.
Foto: UNHCR/Vivian Tou'meh
Mazen är skräddare från Syrien. Han förlorade sitt hus och jobb i kriget. I dag bor han i Damaskus och har han startat om sin skrädderiverksamhet i en hyrd skåpbil.

"Jag flydde när jag hörde det första skottet"

Under de senaste sex åren har UNHCR varit på plats i Syrien och hjälpt miljontals människor som har tvingats fly från sina hem, både inne i Syrien och i grannländerna.

Som flykting kan livet vara svårt – för människorna som är kvar i Syrien kan det vara ännu svårare. UNHCR:s fältarbetare är på plats där det behövs som mest för att hjälpa utsatta familjer i nöd.

UNHCR delar ut livräddande nödhjälp, skyddar grundläggande mänskliga rättigheter och tar fram lösningar för att hjälpa syriska familjer att fortsätta sina liv och bygga en bättre framtid.

Utan någon lösning på krisen i sikte – och med så många människor i behov av skydd och humanitär hjälp – är stödet från givare viktigare än någonsin.

Visste du att? Sedan krisen startade 2011 har medellivslängden i Syrien sjunkit med 20 år.

I UNHCR:s rapport The Syria Crisis - six years of conflict (PDF) kan du läsa om hur du som givare har hjälpt till att skydda människor i Syrien. Bläddra bland bilder, grafik och läs berättelser om familjerna som har fått hjälp.

Bakom varje siffra finns en människa

När du läser om krisen i Syrien är siffrorna svindlande. Sex år. Fem miljoner flyktingar. Sex miljoner internflyktingar. Människor som inte kan fly och är beroende av humanitär hjälp för att överleva.

Bakom varje siffra finns en människa med förhoppningar, drömmar och familj. En människa precis som du och jag.

Mazen fick startkapital

Innan kriget bröt ut 2011 ägde Mazen ett välbesökt skrädderi med 25 anställda. När strider närmade sig hans hem packade Mazen, hans fru och tre söner snabbt ner sina liv i några väskor och flydde till närliggande Damaskus.

– Jag flydde när jag hörde det första skottet. Jag trodde det skulle pågå några dagar och att vi skulle kunna återvända hem. Vi vet fortfarande inte vad som hände med vårt hus, berättar Mazen.

På flykt från sitt hem och skrädderi överlevde 46-åriga Mazen genom att ta städjobb och sälja kläder. Men han ville jobba med det han kan bäst – att sy.

För att hålla kostnaderna nere hyrde han en skåpbil som han jobbade i. Förra året fick han ett litet startbidrag med stöd av UNHCR:s starta eget-projekt. Nu vill han att hyra en lokal med tillräckligt utrymme för att bygga upp sitt skrädderi.

– Jag arbetar för att kunna ge mina tre barn mat på bordet. Tänk dig att ditt barn ber dig om att köpa något och du är oförmögen att göra det, säger Mazen.

Den hårt arbetande skräddaren är bara en av de många människor på flykt inne i Syrien som har bestämt sig för att försörja sina familjer oavsett vad.

När kriget bröt ut

När den syriska konflikten startade för sex år sedan kunde ingen ana att det skulle bli den värsta flyktingkrisen i vår tid.

Sex år senare är fem miljoner syriska flyktingar registrerade - de flesta i Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten. Inne Syrien har sex miljoner människor tvingats fly från sina hem för att söka skydd någon annanstans i landet.

Tidslinje: krisen i Syrien 2011-2017

UNHCR leder hjälpinsatser

UNHCR är leder hjälpinsatserna som omfattar skydd och samhällstjänster, boende och leverans av nödhjälp inne Syrien. Trots allvarliga risker för sin egen säkerhet är UNHCR:s fältpersonal ute varje dag och hjälper dem som mest behöver.

UNHCR hjälper familjer som kämpar för att överleva med:

  • Tak över huvudet och boende.
  • Skydd till de mest utsatta.
  • Hälso- och sjukvård.
  • Utbildning till barn.
  • Förnödenheter till de mest behövande.
  • Möjlighet att jobba och försörja sina familjer.
Publicerad av Ulrika Forsberg