Din hjälp räddar liv under vapenvila i Syrien

En otrolig film! Under ett eldupphör på sex timmar fick tusentals människor i krigshärjade Aleppo akut nödhjälp som mat, kläder och mediciner.

16 mars, 2015
Hjälpsändning med mat till Aleppo under eldupphör

Tusentals människor får förnödenheter under eldupphör

Vi är stolta över filmen och vill visa dig att hjälpen i Syrien når fram!

Förra veckan gjorde UNHCR och Syriska Röda Halvmånen en livräddande insats för behövande i krigsdrabbade Aleppo. Under ett eldupphör på sex timmar fick tusentals människor akut nödhjälp som mat, vinterkläder och mediciner.

Det är första gången under 2015 som nödhjälp nådde den drabbade befolkningen i staden. Förra gången var i oktober förra året. Den riskabla insatsen ser du i filmen. Med kärror drar hjälparbetare förnödenheter in i sönderbombade stadsdelar. 207 turer krävdes för att transportera nödhjälpen från UNHCR:s lastbilar.

Som du ser i filmen räddar din gåva till UNHCR liv.

Förra veckans korta eldupphör förhandlades fram av FN:s flyktingorgan UNHCR och Syriska Röda Halvmånen med krigande parter. Krigsavbrottet tillät hjälparbetare att under sex timmar dela ut medicin, sjukvårdsutrustning, vinterkläder och mat till mer än 7000 människor.

Vinterkläderna gavs direkt till skolbarnen. Mediciner, sjukvårdsutrustning och mat skickades till sjukhus.

"Det här visar hur samarbetet mellan parter gör att hjälpsändningar når ut till de mest utsatta", säger Amin Awad, UNHCR:s chef för Mellanöstern och Nordafrika.

Aleppo är särskilt hårt drabbat av kriget. Trots att striderna fortfarande pågår, bor det cirka 600 000 personer i staden. Situationen för invånarna har försämrats sedan UNHCR:s förra hjälpsändning. Människorna lider av akut brist på mat, vatten och sjukvård.

4,5 miljoner har fått nödhjälp i Syrien

Nu går kriget in på sitt femte år och 12,2 miljoner människor är i behov av nödhjälp inne i Syrien. Hälften av dem är barn.

Förra året delade UNHCR ut nödhjälp till mer än 4,5 miljoner människor i Syrien.

Av den drabbade syriska befolkningen befinner sig 4,8 miljoner människor i områden som är svåra att nå ut med hjälp till på grund av strider. Av dem är 212 000 fast i krigszoner helt avskurna från humanitär hjälp, utan möjlighet att fly därifrån.

17 fakta om varför UNHCR:s hjälpsändningar räddar liv!

UNHCR hjälper i Syrien och grannländerna

UNHCR:s personal har varit på plats vid gränserna sedan kriget bröt ut. Redo att ta emot och skydda de drabbade som har förlorat allt. Redo att ge dem tak över huvudet, filtar, madrasser, mat, vatten, sjukvård och annan nödhjälp.

Läget är akut. Människorna är desperata. Hjälpbehoven är enorma.

Tack för att du är med och räddar liv!

Publicerad av Ulrika Forsberg