Peter Capaldi aka Dr Who åker på fältresa med UNHCR

Flyktingläger är inte fyllda av människor som tänker "det skulle vara toppen att åka till Europa, Amerika eller London. De vill åka hem". Peter Capaldi, känd som Doctor Who, träffar syriska flyktingar i Jordanien.

2 februari, 2016
Skådespelaren, författaren, regissören och UNHCR:s supporter Peter Capaldi är på fältresa i Jordanien för att träffa syriska familjer som lever i flyktingläger.

"Flyktingar vill åka hem"

Peter Capaldi, känd som Doctor Who, är på fältresa med UNHCR i Jordanien. Se filmen och läs hans intryck från resan till flyktinglägret Azraq:

"Föreställ dig vad det faktiskt innebär att tänka 'nu lämnar jag allt jag känner till bakom mig'.

Jag tror att de flesta inte förstår att människor som har tvingats på flykt vill åka hem.

Flyktingläger är inte fulla av människor som tänker 'det skulle vara toppen att åka till Europa, Amerika eller London eller något annat'. Det är den mest självklara saken i världen – de älskar sitt hemland. De vill bara åka hem.

Många människor på flykt befinner i kris och är i chock – de har övergett sina hem och gjort farliga resor genom farliga områden.

Jag känner mig så ödmjuk inför tanken på att människor gör det här till sitt livsverk - räknar ut hur man handskas med allt det här, hur de får allt att fungera.

Det är otroligt vad människor kan göra. Vi gör fruktansvärda saker. Tack och lov gör vi också fantastiska saker."

Skådespelaren, författaren och regissören Peter Capaldi – mer känd som Doctor Who i den brittiska tv-serien med samma namn – har rest med UNHCR till Jordanien för att träffa syriska familjer och dokumentera deras extraordinära berättelser om flykt och överlevnad.

UNHCR leder arbetet med att stödja och skydda syriska flyktingar i Jordanien – både i läger och städer. 

Publicerad av Ulrika Forsberg