Julfilmen väckte minnen om kriget på Balkan

Träffa 10-årige skådespelaren Elvin, ett av barnen i årets julfilm. Hans pappa Edison flydde från kriget på Balkan, här berättar han om hur svårt det är att leva när ett krig pågår i ens land.

19 december, 2019

"När jag såg Elvin ligga under sängen ..."

10-årige skådespelaren Elvin från Uddevalla är ett av barnen i årets julfilm. När hans pappa, Edison, fick höra om filminspelningen så ville han skicka med en hälsning till dig som tittar.

När Edison var i samma ålder som Elvin tvingades han fly från sitt hem på grund av kriget på Balkan. Han berättar om hur svårt det är att leva när ett krig pågår i ens land. Och om hur han själv fick hjälp av UNHCR.

Kriget tvingade miljontals människor på flykt och hundratusentals människor dog.

”När jag såg Elvin ligga under sängen så tänkte jag att jag har varit i samma situation själv. UNHCR hjälpte oss jättemycket. Vi hade inget hus, ingenting. De skickade tält, mat, vatten och kläder, berättar Edison, som förlorade flera familjemedlemmar under kriget.

Varmt tack till dig som väljer att hjälpa!

Flyktingar från Kosovo.
Foto: UNHCR/R LeMoyne
Flyktingar från Kosovo 1999.

Fakta och tidslinje över Balkan fram till 1999

Under Balkankonflikterna fick UNHCR uppdraget att leda hjälparbetet – både i krig och fred. Den här gången återvände krigets civila offer till ett krossat landskap med minfält, få jobb och bubblande etniska hat.

1878: Berlins kongress ritar om kartan över Balkan. Befolkningens önskemål ignoreras och tre nya länder bildas  Serbien, Montenegro och Rumänien.

28 juni 1914: Franz Ferdinand, tronföljare och ärkehertig av Österrike-Ungern, mördas av en serbisk pistolman under ett besök i den bosniska huvudstaden Sarajevo. Det är startskottet för första världskriget och efterföljande kollaps av de österrikiska och ottomanska imperierna.

Jugoslavien, "Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike" skapas ur spillrorna 1918.

24 oktober 1944: I slutet av andra världskriget tar Josip Broz Tito och hans partisaner över den jugoslaviska huvudstaden  Belgrad. De upprättar en kommunistisk regim som kommer att pågå i nästan 50 år.

25 juni 1991: Efter Titos död dyker interna skillnader upp bland befolkningen. Kroatien och Slovenien förklarar sig självständiga. Den serb-dominerade jugoslaviska armén invaderar 30 procent av det kroatiska territoriet.

Senare under året får UNHCR uppdraget att leda de humanitära insatserna i krisen.

3 mars 1992: Bosnien och Hercegovina utropar sin självständighet. Serbiska styrkor beslagtar 70 procent av landet och belägrar huvudstaden Sarajevo.

UNHCR inleder en luftbro med förnödenheter till staden som pågår i 3,5 år  den längsta humanitära luftbron i historien.

1991-95: Under fyra års krig dödas flera hundra tusen människor. Termen "etnisk rensning" får en plats in i det internationella ordförrådet.

Hjälporganisationer kämpar för att dela ut mat och skydda cirka 3,5 miljoner civila. Bosniens infrastruktur förstörs praktiskt taget helt och hållet.

11 juli 1995: Serbiska styrkor gör den värsta enskilda grymheten i Europa sedan andra världskriget när de invaderar den muslimska enklaven Srebrenica och massakrerar nästan 8000 män och pojkar. Katastrofen påskyndar amerikanska styrkor och Nato.

12 augusti 1995: När kriget vänder mot serbiska styrkor, inleder Kroatien Operation Storm för att ta tillbaka det serbkontrollerade området. Cirka 250 000 serber flyr från Kroatien under kriget.

21 november 1995: Daytonavtalet är det fredsavtal som avslutar kriget i Bosnien och Hercegovina. NATO-ledda fredsstyrkor utplaceras.

UNHCR får i uppdrag att leda arbetet med att hjälpa människor som är på flykt att återvända till sina hem, få mat och tak över huvudet.

15 januari 1998: Under fredliga förhållande får Kroatien tillbaka de östra delarna av landet som tidigare beslagtagits av serbiska styrkor. För första gången har de tillträde över hela sitt land.

24 mars 1999: När resten av fd Jugoslavien försöker återhämta sig från kriget har en ny kris börjat sjuda mellan albaner och serber i provinsen Kosovo.

När fredsförhandlingar kollapsar inleder Nato ett 78-dagars luftkrig mot serbiska styrkor i Kosovo. Under några dagar tvingas nästan 900 000 albaner fly från Kosovo till Albanien, Makedonien och Montenegro.

12 juni 1999: Efter antagandet av en fredsplan går Nato och ryska styrkor in i Kosovo. Kommande veckor återvände praktiskt taget hela den albanska befolkningen. Det blev en av de snabbaste återvändandet av flyktingar i historien.

Men rädsla för hämndaktioner från albaner flyr cirka 230 000 kosovo-serber, romer och andra minoriteter i motsatt riktning, in i Serbien och Montenegro. FN:s civila administration, UNMIK, inrättas för att styra Kosovo.

11 december 1999: Politiska förändringen sveper över Balkan. Kroatiens starke man Franjo Tudjman dör och ett demokratiskt system etableras.

Slobodan Milosevic medger nederlag vid presidentvalet i Belgrad den 28 juni 2001. Han överlämnas till Internationella domstolen i Haag åtalad för krigsförbrytelser.

UNHCR var den ledande hjälporganisationen både i kriget och freden.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg