Kriget i Ukraina – en månad senare

Kriget i Ukraina började för en månad sedan. Jag skriver från Lviv och vill berätta om en månad av förlorade liv, splittrade familjer och enorm förstörelse.

25 mars, 2022
Människor på flykt från krigsdrabbade östra Ukraina går på ett tåg till Polen i Lviv.
Foto: UNHCR/Valerio Muscella
Människor på flykt från krigsdrabbade östra Ukraina går på ett tåg till Polen i Lviv.

Rapport från Lviv

Just nu i Lviv, Karolina Billing Lindholm rapporterar:

Jag skriver till dig från Lviv, Ukraina. Det har nu gått en månad sedan kriget började. En månad av våld, förlorade liv, splittrade familjer, meningslös förstörelse och massiv flykt.

Krigets förödande följder

Jag har arbetat på UNHCR i mer än 20 år – i det här jobbet vänjer du dig aldrig vid att se krigets förödande följder på människors liv.

När jag skriver till dig har en fjärdedel av Ukrainas befolkning – mer än 10 miljoner människor – tvingats fly från sina hem.

6,5 miljoner människor är på flykt i landet. 3,6 miljoner har flytt från Ukraina, de flesta till grannländerna.

Jag har aldrig sett en flyktingkris förvärras i den här takten tidigare.

13 miljoner människor beräknas vara strandsatta i konfliktdrabbade områden eller inte kan lämna på grund av kriget, förstörda broar och vägar.

Stort stöd

Det som ger hopp mitt i den här hemska krisen är den medmänsklighet som i Ukraina och hela världen.

Stödet och det välkomnande som flyktingar från Ukraina har fått i grannländerna är otroligt. Omvärldens hjälp är verkligen uppskattat och gör att människor på flykt känner att de inte är ensamma.

Fältarbetare tvingas fly

Vi som jobbar på UNHCR i Ukraina har också tvingats fly från våra hem och arbetsplatser, som i Mariupol och Kiev.

För vissa kollegor är det andra eller tredje gången de är på flykt sedan konflikten började i östra Ukraina 2014.

Trots att de är på flykt har teamet arbetat dag och natt i en månad för att nå konfliktdrabbade människor med förnödenheter, information, tak över huvudet och kontanthjälp.

Mitt i en mycket svår och osäker kris har barn och familjer fått filtar, madrasser och annan nödhjälp i hela Ukraina.

Människor som är drabbade av kriget får psykosocialt stöd, rådgivning och krisinformation. Särskilt utsatta är kvinnor, barn och äldre.

Människor som flyr ökar

Antalet människor på flykt inom Ukraina fortsätter att öka dag för dag. För att hjälpa familjer att täcka sina akuta behov – på ett så värdigt sätt som möjligt – har UNHCR startat ett storskaligt program för kontantstöd som ska hjälpa 360 000 människor under de första tre månaderna.

Som en del i hjälpinsatsen arbetar vi sida vid sida med våra humanitära partner, de fördrivna, civilsamhället, kommuner och myndigheter för att se till att akut hjälp når de drabbade.

Vill du hjälpa? Din hjälp ser till att människor i nöd får chansen att överleva kriget som fortsätter att rasa. Ge en gåva idag.

Vänliga hälsningar,

Karolina Billing Lindholm

UNHCR:s chef i Ukraina

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg