En miljon flyktingar från Sydsudan i Uganda

En miljon människor från Sydsudan har flytt till Uganda sedan i juli förra året. 85 procent av flyktingarna är kvinnor och barn under 18 år.

17 augusti, 2017

En miljon människor från Sydsudan har flytt till Uganda sedan i juli förra året. 85 procent av flyktingarna är kvinnor och barn under 18 år.

Tabu är 14 år och flykting i Uganda

Under en solig himmel rensar 14-årige Tabu Sunday ogräs i en liten trädgård i Imvepi, ett område för flyktingar i norra Uganda.

Tabu tycker om att hjälpa till i grönsakslandet, tvätta kläder och laga mat av hirs och bönor.

Tomten tillhör hennes fostermamma Harriet, som också är från Sydsudan.

En dag såg Harriet syskonen Tabu, hennes tvillingsyster Rena och 11-årige bror Emmanuel leka. De var ensamma och hon tog dem under sina vingar.

“De dödade människor”

Tabu är en av en miljon flyktingar i Uganda. Hon, hennes syskon och moster flydde från strider i hemstaden Yei i Sydsudan.

Tabu berättar:

– Där jag kommer ifrån dödar de människor. Mina föräldrar hade inte tillräckligt med pengar för att resa. Vi var tvungna att gå till fots.

– Det var en lång och svår resa. Vi tvingades att ta vägen via Kongo för att nå Uganda. Min moster stannade en vecka, sen bestämde hon sig för att återvända hem.

– När hon hade åkt lekte vi med några andra barn. Deras mamma såg att vi var ensamma. Hon föreslog att vi skulle stanna hos henne, här i hennes hem.

Harriet tar hand om barnen i sitt hem som har en 30 meter stor tomt. Det ges till alla flyktingfamiljer när de anländer i Uganda.

”Mina favoritämnen är religion och matematik”

Tabu är en hängiven student och vill stanna i Uganda så att hon kan fortsätta att gå i skolan.

– Jag går i femman och mina favoritämnen är religion och matematik, berättar hon.

Det går fler än 200 elever i hennes klass. "När läraren undervisar är det bullrigt och svårt lära sig.”

Trots utmaningarna är Tabu fast besluten att gå i skolan. Hon ägnar mycket av sin fritid till läxor.

Hon och hennes syskon tror att en bra utbildning kommer att hjälpa dem att uppnå sina drömmar. Tabu syster Rena hoppas bli en borgmästare. Deras bror Emmanuel vill bli pilot.

Tabu har vill läsa medicin.

– Jag vill bli läkare, för när någon blir sjuk, eller en kvinna behöver föda en bebis, kan jag hjälpa, säger Tabu.

1800 söker skydd varje dag

I ett pressmeddelande skriver UNHCR att i genomsnitt har 1 800 flyktingar från Sydsudan kommit till Uganda varje dag under det senaste året. Tillströmningen är den snabbast växande flyktingkrisen i världen.

Barbariskt våld

Mer än 85 procent av de sydsudanesiska flyktingarna i Uganda är kvinnor och barn under 18 år. De berättar om barbariskt våld i sitt hemland. Enligt uppgifter bränner väpnade grupper ner hus med civila inne, människor dödas framför sina familjemedlemmar, de utför sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor och kidnappar pojkar för tvångsrekrytering.

Inget slut på krisen

Förutom en miljon flyktingar som har sökt skydd i Uganda, befinner sig mer än en miljon sydsudanesiska flyktingar i Sudan, Etiopien, Kenya, Demokratiska republiken Kongo och Centralafrikanska republiken.

-För närvarande ser vi inget slut på krisen. Det krävs akut stöd, skriver UNHCR.

Uganda håller gränsen öppen

Uganda förtjänar beröm som håller sina gränser öppna för flyktingar och för sitt sätt att ta hand om människorna som söker skydd.

Flyktingar får en egen bit mark för att bygga en bostad och odla grödor, ger dem fri rörlighet och rätt till arbete, och ger dem tillgång till offentliga tjänster som sjukvård och utbildning.

Fakta om krisen

4 miljoner på flykt

Sedan december 2013, när krisen Sydsudan utbröt i huvudstaden Juba, har mer än två miljoner sydsudaneser flytt till grannländerna. Ytterligare två miljoner människor uppskattas vara på flykt inom landet.

Enormt stöd behövs till Afrikas största flyktingkris:

  • En miljon flyktingar från Sydsudan har sökt skydd i Uganda, ytterligare en miljon i grannländer.
  • För varje 5 dollar (40 SEK) som behövs för att hjälpa har UNHCR  bara 1 dollar (8 SEK).

Livräddande hjälp och grundläggande stöd behövs i Uganda:

  • Matransoner har skurits ner.
  • Sjukvården är på bristningsgränsen.
  • Barn hoppar av skolan eller går i överfulla klasser under bar himmel.

Omfattningen av krisen är enorm:

  • 1800 flyktingar anländer i Uganda varje dag.
  • Det är den snabbast växande krisen i världen.
  • Det är den största flyktingkrisen i Afrika.
Publicerad av Ulrika Forsberg