En miljon människor i livsfara i norra Syrien

Nära en miljon människor beräknas nu ha flytt från sina hem i norra Syrien de senaste månaderna. Läget i Idlib är livsfarligt.

20 februari, 2020
Barn på flykt i norra Syrien står i snön utanför tälten i lägret Azaz.
Foto: Ritzau Scanpix
Barn på flykt i norr Syrien står i snön utanför tälten i lägret Azaz.

En miljon människor på flykt

Med den hemska situationen i Idlib i norra Syrien, där nära en miljon människor lever i livsfara, vädjar UNHCR om omedelbart stopp av våldet. Akuta insatser krävs för att låta människor fångade i konflikten ta sig till säkerhet.

Nära en miljon människor beräknas nu ha flytt från sina hem eller härbärgen i Idlib under de senaste månaderna.

Läs mer: Den värsta mänskliga skräckhistorien på 2000-talet

– Vi behöver ett slut på striderna och få chansen att rädda liv. FN:s generalsekreterare vädjar till parterna i konflikten att respektera krigets lagar. Varje dag som går är vädjan mer akut. Tusentals oskyldiga människor kan inte betala priset för internationella intressen. Oförmågan att hitta en lösning på den här krisen kommer att bli en skamfläck på vårt kollektiva internationella samvete, sade Filippo Grandi, UNHCR:s chef.

– Som tidigare, alltid i krisens ögonblick, vädjar jag också till grannländerna  öka möjligheten för människor som är i livsfara att nå trygghet. Det beräknas att det idag finns över fyra miljoner civila i nordvästra Syrien. Många har levt i på flykt i flera år och har tvingats fly flera gånger.  80 procent är kvinnor och barn.

FN och andra partner i Syrien har arbetat i veckor för att hjälpa fördrivna människor i Idlib-provinsen. Det hårda vintervädret – med snö, översvämningar, minusgrader – och stigande priser på bränsle ökar svårigheterna och lidandet.

Hjälporganisationer försöker nå människor på alla möjliga sätt – som hjälptransporter med tält från Turkiet till Syrien. Våra lokala partner på plats kämpar för att ge psykosocialt stöd, juridisk rådgivning och hjälpa utsatta människor att få grundläggande skydd – men många av dem är fångade mitt i kaoset.

Hjälparbetare kan bara vara på plats om de inte riskerar sina liv. UNHCR försöker hjälpa 275 000 människor (55 000 familjer) med livräddande nödhjälp och ytterligare 84 000 människor i Idlib med tak över huvudet (14 000 familjer).

Nödhjälp till 2,1 miljoner människor och tält för 400 000 finns i lager och står redo att delas ut i regionen.

– Låt mig vara tydlig. Som humanitära organisation strävar vi efter att rädda liv, men utrymmet för våra insatser krymper. Mot ett sådant lidande kan inte humanitär hjälp vara det ända svaret, säger Grandi.

Källa: UN High Commissioner for Refugees appeals for safety for civilians trapped in Idlib

Publicerad av Ulrika Forsberg