En pojke från Syrien är lycklig i Sverige

Mahmoud är en pojke på flykt från Syrien. Nu bor han i Sverige. Som alla andra barn älskar han att leka. Men hans historia är inte som alla andras.

12 juni, 2015
Mahmoud, en vanlig pojke med en ovanlig historia.

Mahmoud från Syrien kom som kvotflykting till Sverige

Mahmoud är bara ett barn. Han älskar att leka, gå i skolan och läsa för sin lillasyster. Hans mamma och pappa – som alla föräldrar – vill hans bästa. Mahmoud berättelse är långt ifrån vanlig.

Det har bara gått ett år sedan Mahmoud och hans familj kom till i den lilla staden Torsby i mellersta Sverige som kvotflyktingar. Att komma hit var en dröm som gick i uppfyllelse. Den unga syriska pojken som, liksom så många i sin generation, har hemska minnen från kriget i Syrien.

Efter flykten från Syrien bodde Mahmouds familj två år i Egypten. Där fick han inte gå i skolan. Han tillbringade den mesta tiden hemma. När han gick ut blev han mobbad för att han kommer från Syrien.

Familjen bestämde sig för att skicka Mahmoud ensam – på en olaglig båt – till Italien. Inom några timmar blev båten beskjutna och Mahmoud skickades tillbaka till Egypten. Han satt i förvar i flera dagar innan han släpptes och fick träffa sin familj igen.

Tillbaka i Kairo fortsatt mobbningen. När UNHCR intervjuade Mahmoud kunde han knappt hålla tillbaka tårarna. Utan framtid, ingen utbildning och inga vänner att leka med, berättade han att han inte var rädd för att ta båten igen. "Jag har en dröm om att vi en dag kommer att ha ett nytt hus på en bättre plats", sade han beslutsamt. "Jag kommer att gå till skolan och få nya vänner."

Allt han ville ha var en chans att leva i fred.

UNHCR presenterade Mahmouds fall till den svenska regeringen som hade börjat acceptera syriska flyktingar. I december 2013, tre månader efter att Mahmoud klivit ombord båten, var hans familj accepterade som kvotflyktingar i Sverige.

Mahmoud tycker inte om att tänka på det som har varit. Det förflutna är alltför smärtsamt att minnas. Han är fast besluten att göra det bästa av allt som erbjuds i Sverige. På bara ett år har han lärt sig att prata svenska flytande, har gjort sig ett namn på fotbollsplanen och ger nu ishockey ett försök.

Mahmoud har också förtjänat respekt av sina klasskamrater och lärare. Han ses inte längre som ”den syriska flyktingen". För dem är han helt enkelt Mahmoud – bara en annan pojke i klassen. Och det är precis vad Mahmoud drömmer om – en chans att få leva ett normalt liv igen.

Publicerad av Ulrika Forsberg