Video: Extrem fattigdom hotar syriska flyktingar i Libanon

Kriget i Syrien fortsätter att driva på världens största flyktingkris. Många familjer på flykt i Libanon lever under fattigdomsgränsen.

25 april, 2018
Extrem fattigdom hotar syriska flyktingar i Libanon.

Syriska flyktingar behöver hjälp för att överleva

Syriens sjuåriga krig fortsätter att driva på världens största flyktingkris. Mer än 5,6 miljoner människor har tvingats till långvarig flykt i grannländerna.

Givarkonferens

Just nu, 24 och 25 april, pågår en givarkonferensen i Bryssel. Konferensen hålls för att få länder att ge pengar för att hjälpa syriska flyktingar och de länder som har välkomnat dem.

Extrem fattigdom

Varje år sjunker familjer på flykt djupare ner i fattigdom. De flesta flyktingarna i Jordanien och Libanon lever nu under fattigdomsgränsen och kan inte klara sina grundläggande behov.

I Libanon lever 58 procent av en miljon registrerade syriska flyktingar i extrem fattigdom – mindre än 25 kronor per dag.

UNHCR delar ut kontantstöd till 33 000 familjer i Libanon varje månad.
Stödet från omvärlden räcker inte till – många familjer blir utan och kämpar för att överleva.

Skulder

Shaalan är 90 år och har flytt från Homs i Syrien. Han kämpar med skulder och för att har råd med medicin till sin fru som har diabetes. Familjen bor i tält i Libanon och lever på soppa och linser.

– Vi lever på soppa och linser. Ibland doppar vi bröd i teet. Vi måste uthärda det här. Vad ska vi göra? Jag är alltid orolig över att klara vardagen. Jag kan inte arbeta och det finns ingenstans att ta vägen. Jag är 90 år och handikappad, berättar Shaalan

Många syriska flyktingar i Libanon, som Shaalan, lever i fattigdom.

Sobhiya är ensamstående mamma till fem barn. Familjen lever på under 26 kronor per dag.

– Jag får mat och hjälp med uppvärmning. Vi kämpar för att överleva. Allt är dyrt och jag är sjuk, sager Sobhiya som kommer från Homs i Syrien.

Sobhiya har svåra beslut att fatta.

– Vi får kontantstöd till bränsle för att hålla värmen. Men, jag använder pengarna för att köpa mat till mina barn, berättar Sobhiya.

Utan kontantstöd är livet svårt.

Inte alla utsatta familjer på flykt får stöd.

– Det problem vi har är att vi borde hjälpa 76 procent av befolkningen, men vi hjälper bara en del av de 58 procent som lever i extrem fattigdom. Just nu ökar sårbarheten, säger Mireille Girard, UNHCR:s chef i Libanon.

Kontantstöd

Kontantstöd är en viktig del i UNHCR:s hjälpinsatser i kriget. Stödet ger flyktingarna själva möjlighet att hantera sina mest akuta behov. Det ger större valfrihet samtidigt som de ökar de lokala ekonomierna i Libanon och Jordanien.

Biometri

UNHCR använder biometriska system som säkerställer att kontantstöd ges till de människor som behöver det mest – på ett kostnadseffektivt sätt.

Källa: unhcr.org - Funding gap threatens more misery for destitute Syrians

Publicerad av Ulrika Forsberg