Familjer från Mosul flyr till Syrien och irakiska Kurdistan

Se klippet om 64-åriga Tourfa som flydde från Mosul "IS gick över gränsen, de gick för långt. De slog mig, så jag slog tillbaka". Nu ökar UNHCR insatserna.

27 oktober, 2016
64-åriga Tourfa flydde från Mosul för en månad sedan. - IS gick över gränsen, de gick för långt. De slog mig, så jag slog en av dem, säger hon.

UNHCR ökar insatserna i Mosul

UNHCR trappar upp insatserna för att kunna ta emot och hjälpa barnen och familjerna som flyr från Mosul, Iraks näst största stad.

”De slog mig, så jag slog tillbaka”

64-åriga Tourfa flydde från Mosul för en månad sedan.

– IS gick över gränsen, de gick för långt. De slog mig, så jag slog tillbaka, säger hon.

Vittnen som såg bråket hjälpte Torfa att lämna staden. Det tog 13 timmar, till fots på vägar fulla av landminor, att ta sig till flyktinglägret Debaga i irakiska Kurdistan.

– Jag flydde efter att ha sett mord, tortyr och avrättningar, säger hon.

I Debaga-lägret befinner sig just nu 30 000 människor som har flytt från Mosul. Hundratals fler kommer varje dag.

På flykt i irakiska Kurdistan

Majid*, 69 år, berättar att han och hans familj "levde två år i helvetet" efter att deras by föll under extremistgruppers kontroll. Nu bor han i Zelikan-lägret i irakiska Kurdistan.

En dag – som han aldrig trodde skulle komma – befriades Majid och hans familj. Kurdiska Peshmergastyrkor återtog deras by och tog dem till det nybyggda flyktinglägret Zelikan norr om Mosul.

Majid är en av många irakier som är på flykt till följd av den pågående offensiven mot Mosul, som nu är inne på andra veckan.

Hittills har ett hundratal människor från byar nära Mosul kommit till Zelikan-lägret som är byggt och drivs av UNHCR, FN:s flyktingorgan.

– Situationen var livsfarlig och vi trodde inte att vi skulle överleva. Det finns inget bättre än vara i säkerhet, i det här tältet, med min fru och mina barn, säger Majid.

Innan Mosul intogs av extremister i juni 2014 var den en blomstrade stad med 2,5 miljoner invånare.

Förberedelser för storskalig flyktingström

I Irak förbereds elva flyktingläger för en storskalig flyktingström från Mosul. FN uppskattar att en miljon människor kan lämna staden.

Vid årets slut kommer lägren ha en kapacitet på 120 000 människor. UNHCR har också säkrat 30 000 extra tält för familjerna som är på flykt.

– Eftersom angreppet mot Mosul närmar sig och invånarna förbereder sig för att fly trappar vi upp hjälpinsatserna, säger Djamal Zamoum, UNHCR:s fältkoordinator i Irak.

Lättade att vara i säkerhet

Familjerna som nyligen har anlänt till Zelikan-lägret berättar om hur lättade de är att vara i säkerhet.

– Precis innan vi lämnade vår by ... flög kulor överallt. Vi är så lättade över att vara i lägret. Det är första gången på två år som vi kan sova lugnt, berättar 60-åriga Zahra* som nyligen flydde från sitt hem några kilometer från Mosul.

Människor från Mosul flyr till Syrien

Samtidigt, i grannlandet Syrien, står flyktinglägret Al Hol vid gränsen till Irak nu redo för att ta emot 15 000 människor. Arbete pågår för att öka antalet platser i lägret till 50 000.

Sedan Mosul-offensiven började har 939 irakier kommit till Al Hol-lägret och ytterligare 200 personer har rapporterats vid gränsen. Flyktingarna beskriver en lång och svår resa för att komma till Syrien - på okända ökenvägar, vissa har gått i 15 dagar för att komma i säkerhet.

Brutala förhållande under extremisterna

Flyktingarna har uthärdat brutala förhållanden under extremisternas styre, ofta utan tillgång till sjukvård.

De flesta barn i skolåldern som anländer till lägret har inte gått i skolan på två år. Vissa barn kommer ensamma utan att veta vad som har hänt med föräldrarna. UNHCR ger sjukvård och möjlighet för barnen att fortsätta sin skolgång.

Lager med mat och nödhjälp

UNHCR:s chef i Syrien, Sajjad Malik, har pratat med några av de hundratals människor som sökt skydd i lägret för att se hur UNHCR kan hjälpa ännu mer.

– Lager med mat, nödhjälp och andra förnödenheter för 50 000 människor finns på plats. Syrien har återigen öppnat gränsen för flyktingarna, trots att de själva har en svår situation, säger Malik.

Med full finansiering kan FN:s flyktingorgan erbjuda en skydd och tak över huvudet till 600 000 människor som flyr Mosul. Men UNHCR har bara fått 48 procent av pengarna som behövs och uppmanar givare för ytterligare hjälp.

*Namnen har ändrats av säkerhetsskäl.

Vill du hjälpa i Irak?

Det bästa sättet att hjälpa familjer på flykt är att bli månadsgivare. Då ger du en gåva varje månad till människor som tvingats lämna sina hem.

Du kan också enkelt ge en valfri engångsgåva här.

Tack för att du är med och ger människor på flykt ett liv i säkerhet.

Publicerad av Ulrika Forsberg