Far och son från Syrien samlar sopor för att överleva

Firas och hans son Uday, 7 år, samlar sopor i staden Izmir i Turkiet. De flydde Aleppo i Syrien när deras hem förstördes i en granatattack.

19 juli, 2016
 Foto: UNHCR/Andrew McConnell Firas och hans son Uday, 7 år, samlar återvinningsbara sopor runt om staden Izmir i Turkiet. Firas och hans son Uday, 7 år, samlar sopor runt om staden i Izmir i Turkiet.
Foto: UNHCR/A. McConnell
Firas och hans son Uday, 7 år, samlar sopor runt om staden i Izmir i Turkiet.
De samlar återvinningsbara sopor som plast, aluminium och kartong för att överleva.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
De samlar återvinningsbara sopor som plast, aluminium och kartong för att överleva.
Idag bor mer än 2,5 miljoner syriska flyktingar i Turkiet, ofta under svåra förhållanden.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Uday är bara 7 år och redan flykting.

30‑50 kilo sopor varje dag

Firas samlar sopor för att ge sina barn en utbildning och en bättre framtid.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Firas och hans son samlar 30-50 kilo sopor varje dag för försörja familjen.

Firas och hans son Uday, 7 år, samlar sopor i staden Izmir i Turkiet. Familjen flydde från Aleppo i Syrien för 16 månader sedan, när deras hem förstördes i en granatattack. Familjen bodde åtta månader i Sanliurfa innan de flyttade till Izmir.

Firas förlorade sin högra underarm i en olycka när han var elva år gammal. Fem år senare förlorade han fyra fingrar och en del av tummen på sin vänstra hand när han arbetade i en repfabrik.

På en plats där flyktingar kämpar för att hitta arbete gör Firas funktionsnedsättning det nästan omöjligt för honom. Därför har han börjat att samla återvinningsbara sopor som plast, aluminium och kartong för att försörja sin familj. I genomsnitt han samlar in 30‑50 kilo varje dag och tjänar cirka 45 kronor.

Firas säger att:

"Livet är hårt, hyran kostar en hel del, men grannarna hjälper oss. Jag ville åka till Europa för att få ett bättre liv men vi har inte råd. Min förhoppning är att ge mina barn en utbildning och en bättre framtid."

De flesta syriska flyktingar i Turkiet stannar i landet, istället för att försöka ta sig till Europa. Idag befinner sig mer än 2,5 miljoner syriska flyktingar i landet, ofta under svåra förhållanden.

Läs om UNHCR:s arbete i Syrien.

Publicerad av Ulrika Forsberg