Fatimas flykt till världens största flyktingläger Dadaab

”Jag hade hört talas om banditer som våldtar kvinnor efter vägen … men jag var tvungen att ta mig till Dadaab”.

3 juni, 2014
Att tvingas fly från tryggheten i hemmet till att bo på okända plaster gör kvinnor och flickor väldigt sårbara.
Foto: UNHCR / B. Bannon
Att tvingas fly från tryggheten i hemmet till att bo på okända plaster gör kvinnor och flickor väldigt sårbara.

Banditer och pistolhot

En ung kvinna som Fatima, som är på flykt, är väldigt utsatt. Att ge henne en tryggare vardag gör att hon kan förändra framtiden för sig själv och sina barn.

“Jag hade hört talas om banditer som våldtar kvinnor efter vägen, eller tvingar män att våldta sina fruar, men jag var tvungen att ta mig till Dadaab”, säger Fatima*, 22-årig tvåbarnsmamma. “Det var det enda stället där min familj skulle kunna få hjälp. Mina barn och jag hade somnat hungriga så många gånger, jag ville bara fly och få hjälp.”

Bara fem dagar in på sin tio dagar långa resa attackerades Fatima under pistolhot av banditer som släpade in henne i bushen och våldtog henne upprepade gånger.

“Mina barn bara grät hela tiden när männen våldtog mig. Jag var för trött för att slå tillbaka, och jag lät dem göra vad de ville göra", minns hon. “De slet sönder mina kläder, och efteråt, lämnade mig för att gå. Jag gick i flera mil utan någonting på mig. Till slut träffade jag en grupp kvinnor som gav mig lite trasiga kläder.”

När Fatima kom till lägret berättade hon om vad hon hade varit med om. Personal hjälpte henne till en klinik där hon fick vård och kontrollerades för graviditet och sjukdomar. Överlevande från sexuella övergrepp som inte får rätt behandling och rådgivning kan ha smärtor i flera år. Förmågan att ta hand om sig själva och sina familjer försvåras.

“Jag vet att minnena kommer att finnas kvar under en lång tid”, säger Fatima, “Jag känner mig bättre på något sätt för att jag delade min historia, och att jag fick rådgivning och behandling. Men det är svårt att prata om det.”

*Fatima heter egentligen något annat.


Dadaab i nordöstra Kenya är ett av världens största flyktingläger. Det grundades 1991 när människor som flydde från inbördeskriget i Somalia började korsa gränsen till Kenya.

En andra stor våg av flyktingar inträffade under 2011. Då flydde cirka 130 000 människor från torka och svält i södra Somalia.

Mer än 260 000 människor bor i lägret som sköts av UNHCR. Lägret som har funnits i mer än 25 år är en påminnelse om lidandet för det somaliska folket som har sökt skydd där på grund av torka, svält, konflikter och förföljelse.

Publicerad av Ulrika Forsberg