Fattigdom, översvämningar och covid-19 hotar i Jemen

Nästan en miljon fattiga människor som lever på flykt i Jemen riskerar att förlora sina hem, pengar till mat och mediciner. Nu hotar coronaviruset.

29 april, 2020
Ett barn vandrar runt i ett översvämmat läger i Aden, Jemens huvudstad. March 2020.
Foto: UNHCR/Essam Adduais
Ett barn vandrar runt i ett översvämmat läger i hamnstaden Aden. Jemen, mars 2020.

Världens värsta mänskliga kris

Nästan en miljon utsatta människor som har tvingats på flykt i Jemen riskerar att förlora sina hem, pengar till mat och mediciner och mycket mer.

Det krävs akut mer ekonomiskt stöd under de kommande veckorna för att hålla igång hjälpinsatserna.

Översvämningar och coronavirus

Jemen anses redan vara världens största mänskliga kris. Landet står nu inför hotet från coronapandemin, och följder av skyfall, stormar och översvämningar.

Mer än 100 000 människor i Jemen är drabbade av oväder som har orsakat omfattande skador på hus, hem och infrastruktur – på platser där människor på flykt har sökt skydd.

3,6 miljoner på flykt sedan 2015

Det uppskattas att mer än 3,6 miljoner människor har tvingats fly från sina hem i Jemen sedan den senaste konflikten startade 2015.

Endast i Syrien, Colombia och Demokratiska republiken Kongo är fler på flykt i sina hemländer till följd av konflikter.

En rapport från IDMC om internflyktingar visar att konflikter och våld tvingade nästan 400 000 människor att fly från sina hem under 2019.

Mer hjälp behövs

UNHCR söker nu akut mer pengar till hjälpinsatser i Jemen. Det behövs för att ge livräddande skydd och nödhjälp till barn och familjer som lever på flykt och de fattiga samhällen där de bor.

Medan landet kämpar för att överleva går konflikten i Jemen in i sjätte året. Mer stöd gör det möjligt för UNHCR att dela ut förnödenheter till människor i svår nöd – familjer som lever i fattigdom och misär.

Fattigdom och covid-19

Mer stöd behövs idag. De här människorna är de mest utsatta för hotet från covid-19. Spridning av coronaviruset skulle få ohyggliga följder.

Utan mer pengar riskerar flera av UNHCR:s hjälpinsatser drastisk att minska eller upphöra. Det skulle lämna 655 000 människor  utan pengar till mat till sina familjer eller medicin till sina sjuka barn - oförmögna att hitta skydd eller för att hålla sig varma. Tänk dig att tvingas sova utomhus – under bar himmel – när ett oväder drar in. För många är det en fråga om liv och död.

UNHCR hjälper också internflyktingar i Jemen att få giltiga identitetsdokument som krävs för att registrera barn i skolor och patienter läggas in på sjukhus.

UNHCR är oroade över att människor nu är under ökad risk på grund av deras svåra levnadsförhållanden och eftersatt sjukvård. Det första bekräftade fallet av covid-19 identifierades i södra provinsen Hadramaut den 10 april.

UNHCR informerar människor om riskerna och förebyggande åtgärder för att skydda sig mot covid-19.

Tre fakta om Jemen

  • Den senaste konflikten i Jemen har pågått i fem år.
  • Mer än 80 procent av befolkningen behöver någon form av humanitär hjälp.
  • Nästan fyra miljoner människor lever på flykt och behöver nödhjälp för att överleva.

Källa: unhcr.org

Publicerad av Ulrika Forsberg