UNHCR: Fem livräddande insatser i Syrien

Fem livräddande insatser i Syrien. UNHCR är på plats inne i Syrien och ger stöd som räddar liv – som sjukvård, nödhjälp och tak över huvudet. Du kan hjälpa!

16 oktober, 2016
UNHCR är på plats inne i Syrien och ger stöd som räddar liv – som sjukvård, nödhjälp och tak över huvudet.

Fem livräddande insatser i Syrien

Förödelsen i Syrien är enorm. Städer och byar ligger i ruiner. Hem, skolor och sjukhus är förstörda. Många har sett sina anhöriga dödas. Familjer har förlorat allt.

Våldet har tvingat över 6,5 miljoner barn, kvinnor och män att lämna sina hem inne i Syrien. 13,4 miljoner behöver humanitär hjälp.

4,8 miljoner människor har sökt skydd i grannländerna. Hälften av dem är barn och många är svårt traumatiserade.

Människor kämpar för att överleva. UNHCR jobbar dygnet runt med att ge dem skydd och nödhjälp som mat, vatten och filtar.

Kriget är inne på sjätte året - utan någon lösning i sikte. Det är nutidens värsta humanitära kris. För familjerna på flykt är läget akut. Hjälpbehoven enorma.

Fem livräddande insatser i Syrien

UNHCR är på plats inne i Syrien och ger stöd som räddar liv – som sjukvård, nödhjälp och tak över huvudet.

  1. UNHCR stöttar vårdcentraler och akutkliniker som når 480 000 personer.
  2. UNHCR har i år nått ut till 1,6 miljoner människor med nödhjälp som madrasser, filtar, vattendunkar, köksutrustning och hygienartiklar.
  3. UNHCR har i år varit med i över 40 lastbilskonvojer och skickat fem flygplan lastade med nödhjälp till belägrade och svårnådda områden. De senaste veckorna har UNHCR varit med i hjälpkonvojer till sex städer och delat ut bland annat filtar, blöjor och solcellslampor.
  4. I den hård krigsdrabbade staden Aleppo har 20 000 personer som bor i bombskadade och fallfärdiga hus fått sovsäckar, plywoodskivor och verktyg så att de kan förstärka sina boenden.
  5. UNHCR-personal ger psykosocialt stöd till drabbade och har nio hjälpcenter i Aleppo som tar emot 1800 människor varje dag.

Nu utökar UNHCR insatserna i området eftersom behoven av hjälp är så enorma.

Vad din gåva kan räcka till:

  • 170 kronor kan ge sjukvård till en person inne i Syrien.
  • 200 kronor kan räcka till vinterkläder för en familj i Syrien.
  • 430 kronor räcker till filtar och en presenning för att hjälpa en familj i Syrien överleva vintern.
  • 1700 kronor räcker till ett vinterpaket för en familj, med madrasser, sovmattor, köksutrustning, presenningar, filtar, vattendunkar och varma vinterkläder.

Snart är vintern här - igen

Förra vintern delade UNHCR ut filtar, varma kläder och kaminer till över 1,2 miljoner människor i Syrien, där det kan bli 13 minusgrader. Inför årets vinterkyla är UNHCR beredda för att nå ut till en miljon människor i nöd.

UNHCR har prioriterat att ge vinterpaket till människor som nyligen tvingats på flykt, människor i belägrade områden, ensamma barn och äldre, ensamstående mammor samt personer med funktionshinder, psykiska problem och kroniska sjukdomar.

Vill du hjälpa i Syrien?

"Hur kan jag hjälpa till?" är en av de vanligaste frågorna vi får. Ett bra sätt är att ge pengar varje månad.

Tack för att du är med och kämpar för människor som har förlorat allt.

PS. UNHCR:s solcellslampor är livsviktiga när elektriciteten har slagits ut - som i flera av Syriens sönderbombade städer. På lampan sitter ett uttag där du kan ladda mobiltelefonen.

Publicerad av Ulrika Forsberg