Fler än någonsin flyr över Medelhavet

En ny rapport från UNHCR visar att 137 000 människor flydde över Medelhavet under det första halvåret 2015.

1 juli, 2015
En grupp afghaner vadar i land i Mytilini på den grekiska ön Lesvos.
Foto: UNHCR/Jowan Akkash
En grupp afghaner vadar i land i Mytilini på den grekiska ön Lesvos.

137 000 flydde över Medelhavet första halvåret 2015

En ny rapport från UNHCR visar att 137 000 människor flydde över Medelhavet under det första halvåret 2015. Det är en ökning med 83 procent jämfört med samma period förra året då 75 000 personer gjorde den farliga resan. Det flesta är på flykt undan krig, konflikter eller förföljelse.

En tredjedel av de barn, kvinnor och män som kom sjövägen till Italien eller Grekland var från Syrien. De får nästan alltid flyktingstatus eller andra former av skydd.

Det andra och tredje vanligaste länder som människor flyr ifrån är Afghanistan och Eritrea, även de får i hög grad flyktingstatus.

- När Europa nu debatterar det bästa sättet att ta itu med den ökande krisen på Medelhavet måste vi vara tydliga: de flesta av de människor som anländer sjövägen till Europa är flyktingar som söker skydd undan krig och förföljelse, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Många har försökt göra den riskfyllda resan över Medelhavet men inte klarat sig.

I mitten av april dog 800 människor i den största flyktingtragedin på Medelhavet. Antalet som drunknat har sedan sjunkit avsevärt. I juni 2015 dog 12 personer jämfört med 305 samma månad förra året. Dock väntas antalet öka stort under andra halvan av året, något som skett tidigare år.

- Nedgången i antalet dödsfall under de senaste två månaderna är uppmuntrande, ett tecken på att det möjligt att rädda fler liv på havet med rätt politik som backas upp av effektiva insatser. Men vi måste förbli vaksamma. För de tusentals flyktingar och migranter som fortsätter att korsa Medelhavet varje vecka är riskerna fortfarande mycket stora, säger António Guterres. 

Rapporten visar att fler människor nu anländer från Turkiet till Grekland än från Nordafrika till Italien. Majoriteten av dem som anländer till Grekland är flyktingar från Syrien. Många kommer efter att först ha flytt till grannländer som Turkiet och Libanon. Men efter år av stigande tryck på grannländerna och otillräckligt internationellt stöd har det blivit svårare för flyktingarna att få arbete, bostad, hälsovård och utbildning. Många har inget val än att söka sig vidare till Europa.

Grekland har färre än 2000 mottagningsplatser för nyanlända vilket gör situationen för dem helt ohållbar. Många flyktingar och invandrare fortsätter sin resa genom Makedonien, Serbien och Ungern.

Varje dag passerar i genomsnitt över 1000 personer gränsen till Makedonien från Grekland, jämfört med 200 för bara några veckor sedan. Det finns många rapporter om övergrepp och våld på vägen av smugglare och kriminella nätverk. Gränskontrollerna håller även på att skärpas.

- Europa har ett ansvar att hjälpa dem som söker skydd undan krig och förföljelse. Att förneka detta ansvar är att hota själva byggstenarna i det humanitära systemet som Europa arbetat så hårt för att bygga. Europeiska länderna måste axla sin beskärda del av ansvaret för att handskas med flyktingkrisen, både hemma och utomlands, menar Guterres.

Läs hela rapporten "The sea route to Europe: The Mediterranean passage in the age of refugees" här

Publicerad av Ulrika Forsberg