Coronavirus i flyktingläger i Grekland

Ett läger i Grekland sätts i karantän efter fall av corona. UNHCR och flyktingar är oroade över spridning av Covid-19 på öarna.

3 april, 2020
En asylsökande mamma och hennes son går genom lägret Moria på den grekiska ön Lesbos.
Foto: UNHCR/Achilleas Zavallis
En asylsökande mamma och hennes son går genom lägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Karantän i läger utanför Aten

Ett flyktingläger på fastlandet i Grekland sätts i karantän efter att 20 asylsökanden har testats positivt för corona.

Det grekiska Migrationsverket begränsar rörelse in och ut ur Ritsona-lägret under 14 dagar. 20 asylsökanden som lever där har testats positiva med coronaviruset. Lägret ligger 80 kilometer norr om Aten.

Tester har utförts på 63 människor efter att en 19-årig kvinna från lägret upptäckts smittad i samband med sin förlossning på ett sjukhus i Aten.

Enligt grekiska myndigheter hade inget av de bekräftade fallen hade några symtom. Tester kommer att fortsätta i lägret där omkring 2000 människor lever.

Oro för spridning på grekiska öarna

Hjälporganisationer och flyktingar är oroade över risken för att Covid-19 ska sprida sig i grekiska läger, särskilt på de Egeiska öarna där 35 000 asylsökande bor i anläggningar som är avsedda för färre än 6 000.

UNHCR har uppmanat myndigheterna att flytta människor från öarna till fastlandet. Samtidigt har UNHCR stärkt sitt stöd till myndigheterna för att ge ökad tillgång till rent vatten och sanitet.

UNHCR delar också ut hygienartiklar och bygger upp medicinska utrymmen för screening, isolering och karantän.

Källa: The Refugee Brief

Publicerad av Ulrika Forsberg