Video: Flyktingkris i Europa

"Vi befinner oss på Lesbos, en grekisk ö där en flyktingkris pågår." UNHCR är på plats och stöttar den grekiska regeringen, ger skydd och delar ut nödhjälp.

28 augusti, 2015
Just nu pågår en flyktingkris i Europa

Just nu pågår en flyktingkris i Europa

Över 100 000 flyktingar har kommit till Grekland i skruttiga båtar över Medelhavet bara i år. UNHCR stöttar den grekiska regeringen att hantera krisen samt delar ut nödhjälp för att klara av de mest akuta behoven.

Charlotta Sami som jobbar för UNHCR är på plats på Lesbos och berättar:

"Vi befinner oss på Lesbos. Det är en grekisk ö där en flyktingkris pågår.

Mottagandet i Grekland är otillräcklig. Den lokala belastningen är enorm.

UNHCR träffar tusentals flyktingar varje dag. Vi berättar för dem vilka rättigheter de har, vad deras ansvar är och hur processen går till. Det är viktig information för dem för att inte känna sig helt vilsna på sin resa till säkerhet.

Volontärer, lokala stödgrupper och frivilligorganisationer ger ovärderlig hjälp, men de behöver stöd. Många sårbara människor med funktionshinder eller skador från kriget i Syrien kommer direkt till grekiska öarna.

Det behövs akuta åtgärder från den grekiska regeringen och EU. Vi måste ta hand om dem. Vi måste använda alla tillgängliga krafter som finns här på öarna.

Vi får inte glömma att det här är Europa. De lokala myndigheter ansvarar för att ta hand om människorna som kommer. Vi är redo att hjälpa dem, och vi hjälper dem.

Den här byn drivs helt av frivilliga. 

Här på Lesbos delar UNHCR ut sovsäckar, liggunderlag och hygienartiklar till dem som anländer. Vi ger dem nödhjälp. Självklart är behoven enorma.

Det vi kan göra här i Grekland är att hjälpa människorna och de lokala myndigheterna. UNHCR stödjer också den grekiska kustbevakningen med att skjutsa flyktingar från stränderna till platser där de registreras."

Aktuella siffror om krisen på Medelhavet

Hittills i år har mer än 300 000 flyktingar och migranter anlänt till Europa över Medelhavet. 200 000 har kommit till Grekland - av dem är 68 procent på flykt från kriget i Syrien.

2500 beräknas ha drunknat eller försvunnit i Medelhavet.

Publicerad av Ulrika Forsberg