FN-chefen: Mer hjälp till syriska flyktingar

Mer hjälp behövs för syriska flyktingar – fler länder måste ta sitt ansvar och visa solidaritet! Budskapet från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är tydligt.

31 mars, 2016
FN-chef: Mer måste göras för syriska flyktingar.

Vår tids värsta humanitära kris

Kriget i Syrien, vår tids värsta humanitära kris, har redan tvingat nästan 5 miljoner syrier över och bortom gränserna.

6,5 miljoner människor på flykt från sina hem inne i landet. Länderna i regionen har tagit emot det största antalet syriska flyktingar med cirka 2,2 miljoner flyktingar i Turkiet, 1,1 miljoner i Libanon, 633 000 i Jordanien, 245 000 i Irak och 128 000 i Egypten.

Under de fem åren som kriget pågått har levnadsvillkoren för syriska flyktingar blivit allt sämre, trots grannländernas generösa stöd. I desperation söker många skydd allt längre bort, särskilt i Europa.

Lösningar för syriska flyktingar

Syftet med konferensen var att hitta lösningar för länder att hjälpa syriska flyktingar, och avlasta trycket på länder som tagit emot miljoner.

- Idag ber jag att länder agerar i solidaritet med mänskligheten genom att utlova nya och fler vägar för att hjälpa syriska flyktingar. Dessa vägar kan omfatta vidarebosättning, humanitärt skydd, familjeåterförening och arbets- eller studiemöjligheter. Hittills har länder lovat 178 000 platser. Jag uppmanar er att öka era åtaganden – och jag uppmanar andra att göra det samma. När situationen hanteras på rätt sätt tjänar alla på att ta emot flyktingar, säger FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon

Som svar på tidigare samtal med UNHCR har 30 länder gjort 179 000 platser tillgängliga hittills. Det är viktigt för världens stater att öka de gemensamma ansträngningarna för att hjälpa syriska flyktingar och undvika ytterligare tragedi.

Världen måste visa solidaritet och dela ansvaret. 

- Vi kan inte fortsätta låta grannländerna bära bördan av flyktingkrisen. Världen måste visa solidaritet och dela ansvaret. Vårt mål är att hitta hållbara lösningar för 10 procent av de syriska flyktingarna, eller 480 000 personer, under de närmaste tre åren. Det kan tyckas vara många, men det är inte i närheten av antalet flyktingar som grannländerna har tagit emot, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Lösningarna som föreslås är sätt som hjälper syriska flyktingar att återuppbygga sina liv. Det kan ske genom platser för vidarebosättning (kvotflyktingar), att familjer kan återförenas i säkra länder, skydd på humanitär grund och visum för arbete och utbildning.

- Vi står inför nutidens största flyktingkris. Världen måste anta utmaningen. Att ge hopp innebär fler vägar till en bättre framtid, säger Ban Ki-moon.

Vid presskonferensen upprepade FN:s generalsekreterare och FN:s flyktingkommissarie gång på gång hur akut situationen är och omfattningen av behoven. Deras publik var det internationella samfundet.

Publicerad av Ulrika Forsberg