Följ med när UNHCR delar ut vinterhjälp

Svenska Anja visar när syriska flyktingar i Jordanien får hjälp att överleva vintern. UNHCR hoppas kunna hjälpa 3,6 miljoner människor att klara kylan – för många är det nionde vintern på flykt.

30 januari, 2020
Svenska Anja delar ut nödhjälp till syriska flyktingar i Zaatari-lägret i Jordanien.

"Vintern är speciellt svår för flyktingar"

Följ med svenska Anja när syriska flyktingar i Jordanien får hjälp att överleva vintern.

- I år hoppas UNHCR kunna hjälpa 400 000 syriska flyktingar runtom i Jordanien, säger Anja Ingabire, som jobbar för UNHCR i Jordanien.

Utsatta syriska familjer får varma filtar, nödpaket och finansiellt stöd. Utan hjälpen överlever de inte ännu en vinter på flykt.

- Vintern är speciellt svår för flyktingar, som ofta inte bor i hem som är väderbeständiga. De kan inte värma upp sina hem, förfryser och blir lätt sjuka, berättar Anja Ingabire.

Så hjälper UNHCR flyktingar att klara vintern

Vi följde med Anja en dag när UNHCR delade ut nödhjälp i flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Så här går det till:

  • Först styrker flyktingarna sin identitet genom hypermoderna biometriska ögonscanning.
  • Sedan går de vidare till platsen där UNHCR delar ut nödpaket och vinterhjälp som byggmaterial till sina hem, presenningar som skyddar mot iskalla vindar och filtar som håller familjer varma även i minusgrader.

Utsatta flyktingfamiljer får extra hjälp

UNHCR står redo att hjälpa över 3,6 miljoner flyktingar i Syrien, Irak, Jordanien, Libanon och Egypten under vintern 2019-2020.

UNHCR har tre typer av vinterhjälp:

  • Vinterpaket med varma filtar, presenningar och vinterkläder.
  • Renovering av bostäder, vindskydd och upprustning av tillfälliga boenden som tält och träskjul. I den hjälpen ingår även att förbättra avloppssystem.
  • Finansiellt stöd som hjälper utsatta familjer att köpa medicin till sjuka barn och extra bränsle till värmekaminer.

Din gåva räddar liv

Din livsviktiga gåva hjälper familjer på flykt att överleva vintern. För många familjer i regionen är det nionde vintern på flykt. För varje år blir situationen allt svårare.

Publicerad av Robin Alvarsson