På flykt i fotbollstokiga Latinamerika

Fotboll är kung i Latinamerika. Människor på flykt som lever mitt i en kaotisk vardag känner stolthet. Spelet rensar tankar. ”Vi älskar fotboll”.

15 december, 2022
Leimer Contreras tränar ett lokalt fotbollslag. Han är före detta fotbollspelare från Colombia som flyttade till Venezuela 2006.
Foto: GoalClick/UNHCR/Leimer Contreras
Leimer Contreras tränar ett lokalt fotbollslag. Han är före detta fotbollspelare från Colombia som flyttade till Venezuela 2006.

Fotboll är kung i Latinamerika

Fotboll känner inga gränser och suddar ut skillnader. I fotbollen hittar människor på flykt från våld ett sätt att känna stolthet och spela sin roll. I Latinamerika är fotboll kung.

Med kameran i handen dokumenterar fotbollens entusiaster – som är på flykt och har lämnat allt bakom sig – hur spelet och leken läker trauman i Colombia, Ecuador och Venezuela.

Latinamerika i rörelse

Latinamerika är en kontinent i rörelse och ständig oro. 20 procent av de människor som UNHCR hjälper lever där.

Just nu är miljontals människor på flykt i Latinamerika:

  • 7 miljoner människor har tvingats lämna kollaps och hopplöshet i Venezuela under de senaste åren.
  • 6,8 miljoner människor är på flykt från den väpnade konflikten i Colombia som har pågått i årtionden.

"I Latinamerika älskar vi fotboll"

I El Salvador, Honduras och Costa Rica flyr människor för sina liv från hänsynslöst gängvåld. Mordfrekvensen är bland de högsta i världen.

Hopplösheten i livet förvärras av osäkerhet, fattigdom och förödande följder av covid-19.

För barn och ungdomar på flykt är fotbollen en tröst – ett ankare i stormens öga när de anpassar sig till sina nya liv i nya länder.

– I Latinamerika älskar vi fotboll. Att spela rensar mina tankar. Vi skrattar och jag får nya kompisar, berättar Jaider*, en 18-åring på flykt i Chocó vid Colombias Stillahavskust.

I Chocó pågår en konflikt mellan gerillagrupper, regeringen och paramilitärer som har tvingat människor på flykt i årtionden.

Johannas pappa och bror är tokiga i fotboll i Quito, Ecuador.
Foto: UNHCR/FUDELA/Johanna Yánez
Johanna är vänsterback och på flykt från Venezuela. Hennes pappa och lillebror är tokiga i fotboll i Quito, Ecuador.

Fotbollstokig i Ecuador

I en avlägsen by i Ecuador har en fotbollstränare och en blivande ung fotograf från en fotbollstokig familj kameran till hands.

Johanna Yánez är 16 år, hon tillbringade barndomen på planen, uppvuxen av sin fotbollsälskande pappa. Hon spelade vänsterback i ett ungdomslag i sin hemstad Caracas, huvudstad i Venezuela, innan familjen tvingades fly till Ecuador.

En skada sänkte hennes fotbollsdrömmar. Istället skapade Johanna en annan passion – fotografering.

– På bilden vill jag visa hur viktig fotboll är för min pappa och min lillebror. Jag växte upp med en fotboll. Spelet är ett sätt att koppla av, berättar Johanna.

Fotbollstränare i våldsdrabbad gräns

Nixon García är en 23-årige tränare för ett fotbollslag i El Chical, en liten stad på Ecuadors norra gräns mot Colombia.

– Här är fotboll avgörande för att skapa lugn och harmoni i samhället, berättar han.

El Chical är traditionellt hem för ursprungsbefolkningen Awa.

Den senaste tiden har människor på flykt från konflikten i Colombia ökat i El Chical. En förändrad befolkning och närvaron av beväpnade grupper i området tar ut sin rätt på byns invånare.

– Sociala frågor är svåra när du bor i ett gränsområde där beväpnade grupper rör sig. Vi måste arbeta med barn, ungdomar och föräldrar för att motivera dem och hjälpa till att bygga fred, berättar Nixon och fortsätter:

– Fotboll lär unga människor om vänskap och lagarbete. Medan vi slipar tekniken främjar vi också värderingar som ansvar.

Fotboll i Venezuela.
Foto: UNHCR/Yuramisel Tinoco
Vegas är en entusiastisk fotbollsspelare i Caracas. I hennes kvarter spelar alla tillsammans. Vill du ge människor på flykt en roligare vardag?

"För mig är fotboll livet"

Vegas Saltarín i Venezuela, en 32-åring spelar matcher som arrangeras av "Malala Women's Network". UNHCR stödjer organisationen för att skydda utsatta människor som lever i en livsfarlig vardag.

Vegas började med fotboll för att återhämta sig från förlusten efter sin mammas död.

– Grannar bjöd in mig till att spela. De ville uppmuntra mig att prova något annorlunda. Så, tillsammans med andra unga kvinnor bildade vi ett damlag. Vi skickar ett tydligt budskap till samhället om att fotboll inte bara är för män. Kvinnor kan och vill spela och vi gör det bra, berättar Vegas och fortsätter:

– Vi tar med våra barn till träningarna eftersom alla är mammor. När vi spelar visar vi våra barn att sport är något bra som fyller dig med liv. För mig är fotboll livet ... Det är livet och det är disciplin.

Källa: unhcr.org

En liga som som kallas Tolerans - Ivano-Frankivsk - i Ukraina. Just nu är läget akut. Vill du ge barn och unga en paus i Då är det extra viktigt att ge barn och unga en paus från våld?
Foto: UNHCR/League of Tolerance/Sasha Fomichov, 2019
Kriget i Ukraina lämnar ingen oberörd. Unga i Donetsk spelar i ligan som kallas Tolerans. UNHCR har hjälpt människor i östra Ukraina sedan den ryska ockupationen 2014. Vill du ge barn och unga en paus från våld?

Vad gör UNHCR?

UNHCR är FN:s flyktingorgan som har världens uppdrag att skydda människor på flykt från våld och förföljelse.

När krisen slår till är UNHCR snabbt på plats med nödhjälp som tak över huvudet, mat och filtar.

Människor som tvingas fly lämnar ofta allt bakom sig – sina tillhörigheter, släkt och vänner. Mitt i kaoset kan barn skiljas från sina föräldrar.

Många lever på flykt i flera år, ibland i generationer.

Överallt i världen stödjer UNHCR organisationer och föreningar som kämpar för att barn, unga och gamla ska ha en värdig vardag – som att spela boll.

UNHCR är på plats i Latinamerika för att hjälpa människor på flykt som älskar att få spela! Vill du ge barn och unga glädje i livet?

Ge en gåva idag. Sprid spelglädje i världen!

Publicerad av Ulrika Forsberg