Anställda vill att pengar för julbord går till välgörenhet

En SIFO-undersökning visar att en tredjedel av företagens julbord ställs in. De anställda vill att pengarna går till välgörenhet.

3 november, 2020
Aisha och hennes två döttrar är på flykt från Syrien. Här lagar de mat i sitt tält i Bekadalen i Libanon. Vinterstormar har svept över dalen och livet i tält svårt och kallt.
UNHCR/A.McConnell
Aisha och hennes två döttrar Rajaa och Amal är på flykt från Syrien. Här lagar de mat i det enkla hemmet i ett tältläger i Bekaadalen i Libanon.

Inställt julbord? Ge maten till välgörenhet

Julen 2020 blir ingen vanlig jul. Spridningen av coronaviruset fortsätter att stiga vilket märks på företagens julfiranden.

35 procent av anställda anger att julbordet med kollegorna ställs in på grund av covid-19. Ytterligare 32 procent är tveksamma till om det blir av. Samtidigt är majoriteten positiva till att pengarna istället används till välgörenhet. Det visar en ny undersökning som Sverige för UNHCR har gjort.

Av de 35 procent vars julbord har ställts in på grund av covid-19 är 59 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.

"Ställ inte in, ställ om"

Vår undersökning visar att många företag tar ansvar för smittspridningen i samhället och avbokar julborden i år. Vi vill uppmana dem att inte ställa in utan ställa om, och låta pengarna ge mat på bordet för några av världens mest utsatta flyktingar istället, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

En jämförelse av priser för tio populära julbord på restauranger i Stockholm visar att snittpriset per person ligger på 819 kr.

220 matpaket för 20 000 kr

För ett företag med 25 anställda landar notan på 20 475 kr – vilket motsvarar dryga 220 matpaket till människor på flykt. Ett matpaket innehåller basmat som exempelvis ris, olja och linser och ger livsviktig näring till en människa i ungefär en månad.

Omkring 64 miljoner människor på flykt befinner sig i områden som är svårt drabbade av matbrist och undernäring. Vi hoppas att fler företag till jul väljer att hjälpa de här familjerna som kämpar mot hunger och kyla i hopp om att finna ett tryggt hem igen, säger Åsa Widell.

Just nu befinner sig nära 80 miljoner människor på flykt i världen. 80 procent av dem befinner sig i länder eller områden drabbade av akut matbrist eller undernäring. De senaste tio åren har antalet människor på flykt fördubblats. Dryga 30 miljoner är barn på flykt.

Företag som ställer in sitt julbord kan enkelt skänka kostnaden till människor på flykt istället. Ge bort ert julbord här.

Om SIFO-undersökningen

Fakta från undersökningen:

  • 35 procent anger att julbordet med kollegorna ställs in på grund av covid-19. Av dessa är 59 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.
  • 32 procent är tveksamma till om julbordet med kollegorna blir av.
  • 67 procent anger att julbordet med kollegorna ställs in eller att de är osäkra på om det kommer bli av. Av dessa är 58 procent ganska eller mycket positiva till att pengarna istället går till välgörenhet.
  • 25 procent brukar inte äta julbord på sitt företag.    

Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo under perioden 21-26 oktober 2020 på uppdrag av Sverige för UNHCR.

Undersökningen genomfördes av 1357 heltids- och deltidsanställda mellan 16-79 år, urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Prisjämförelse julbord

Jämförelsen är baserad på prisuppgifter från tio populära restauranger med julbord i Stockholm. Priserna varierar från 525 kronor till 1095 kronor per person och gäller för kvällsittning onsdag till fredag i december 2020 utan dryckespaket.

Det genomsnittliga priset för ett julbord bland dessa restauranger landade på 819 kronor.

Publicerad av Ulrika Forsberg