Video: Vardagen i Syrien och Sverige

Prisvinnaren The Search for Syria visar med en sökning på Google skillnaden mellan vardagen i Syrien och i Sverige.

27 januari, 2015
Videon The Search for Syria har vunnit priser och setts av över 5 miljoner personer världen över.

The Search for Syria

Videon The Search for Syria visar med en bildsökning på Google skillnaden mellan vardagen i Syrien där kriget rasar för fullt, och i Sverige. Lägg där till UNHCR. 

Med filmen vill vi påminna om människorna som är på flykt från "megakrisen" i Syrien och Irak.

Kriget i Syrien har snart pågått i fyra i år. Forfarande faller bomber över Aleppo. Människor i Homs och Damskus svälter. Staden Kobane ligger i ruiner. Listan av krigsbrott i Syrien tar inte slut. Utvecklingen i regionen är katastrofal.

Samtidigt i Irak begår extremister brutala övergrepp på befolkningen. Bilbomber exploderar i Bagdad. I augusti förra året satt tiotusentals människor fast på Sinjarberget i stekande sol. De strandsatta var yazidier som flytt sina hem hals över huvudet.

Människor lider svårt av det dagliga våldet. Tusentals familjer tvingas lämna sina varje hem varje dag. Många har förlorat allt de äger. De har sett sina anhöriga dödas och sina hem förstöras.

UNHCR ger skydd och räddar liv

Under tiden kriget rasar behöver miljoner människor UNHCR:s hjälp för att överleva. Nästan 4 miljoner har sökt skydd i grannländerna, ännu fler är på flykt inne i Syrien.

UNHCR är på plats i hela regionen och ger dem som flyr skydd, tak över huvudet och förnödenheter.

I Irak har mer än 2 miljoner människor tvingats lämna sina hem på bara ett år. UNHCR har genomfört massiva hjälpinsatser i landet.

FN:s flyktingorgan UNHCR står inför utmaningar som saknar motstycke i modern tid.

Publicerad av Ulrika Forsberg