Grönare flyktingläger hjälper klimatet och flyktingar

En miljon flyktingar är utspridda över Uganda, det har belastat landets frodiga miljö. Träd huggs ner för att ge bränsle och ved. Nu har projektet Grönare flyktingläger planterat 1,5 miljoner träd.

18 februari, 2020
En plantskola i Uganda.
Foto: Sverige för UNHCR
Projektet Grönare flyktingläger har planterat 1,5 miljoner nya träd i Uganda.
Joseph Mabwire är flykting från Demokratiska Republiken Kongo. Han bor i flyktinglägret Nakivale och jobbar med att plantera nya träd.
Foto: Sverige för UNHCR
Joseph Mabwire är flykting från Demokratiska Republiken Kongo. Han bor i flyktinglägret Nakivale där han arbetar för att göra områden grönare och mer hållbara.

Grönare flyktingläger i Uganda

Uganda har under många år visat fantastisk solidaritet och välkomnat människor på flykt från våldsamma konflikter i grannländerna DR Kongo och Sydsudan.

Samtidigt har det inneburit påfrestningar för landets bördiga miljö. Något som UNHCR nu motverkar genom projektet Grönare flyktingläger.

En miljon flyktingar i Uganda

I dag bor över en miljon flyktingar utspridda över hela Uganda. Men flyktingströmmarna har samtidigt belastat Ugandas frodiga land – många träd har till exempel huggits ner för att människor ska få bränsle, kunna elda och laga mat.

Joseph Mabwire är själv flykting. Han flydde från DR Kongo och fick skydd i flyktingbosättningen Nakivale i Uganda. Där såg han hur träden försvann och hur tydligt det påverkade miljön i området. Med stöd av UNHCR arbetar han för att bevara klimatet och göra områden grönare och mer hållbara.

– När vi såg att omgivningen förstördes så mobiliserade vi våra krafter. Nu har vi lyckats plantera 166 000 träd, säger Joseph Mabwire.

Projektet Gröna flyktingläger gör att flyktingar kan odla frukt, bär och grönsaker.
Foto: Sverige för UNHCR
Projektet Gröna flyktingläger gör att flyktingar kan odla frukt, bär och grönsaker.

1,5 miljoner träd

Projektet Grönare flyktingläger drivs tack vare alla lottköpare med stöd av Svenska Postkodlotteriet. Projektet har planterat 1,5 miljoner träd i Uganda och Tanzania och hjälper flyktingar som Joseph Mabwire att plantera träd och i förlängningen motarbeta klimatförändringar.

– Vi förstår att klimatförändringar är en global fråga. Därför gör vi vårt för att förbättra klimatet, berättar Anita Nasasira som jobbar för Nsamizi, en av UNHCR:s partnerorganisationer i Uganda.

– Arbetet hade inte varit möjligt utan UNHCR. Det vi gör innefattar att stötta flyktingar, plantering av träd och att införskaffa olika typer av plantor och frön och säkerställa att de kan växa. När de har börjat växa så tar vi med plantorna dit flyktingar bor och planterar dem där.

Tack till Postkodlotteriets lottköpare

- Vi har kunnat etablera en mängd olika energi- och miljörelaterade projekt. Stort tack, med ert stöd kan vi återplantera skogen och kämpa för klimatet, säger Hillary Agwe, ansvarig på UNHCR i Uganda.
Foto: Sverige för UNHCR
"Vi har skapat flera miljöprojekt. Med stöd från Postkodlotteriet återplanterar vi skogen och kämpar för klimatet, säger Hillary Agwe, ansvarig på UNHCR i Uganda.

Tack vare Postkodlotteriets lottköpare kan våra UNHCR-kollegor skapa hållbara flyktingläger och fortsätta ge skydd åt människor på flykt.

– Vi har kunnat etablera en mängd olika energi- och miljörelaterade projekt. Stort tack, med ert stöd kan vi återplantera skogen och kämpa för klimatet, säger Hillary Agwe, fältarbetare på UNHCR i Uganda.

Alla flyktingar som kommer till Uganda får en bit mark där de kan bygga hus och odla mat. De får också möjlighet att utbilda sig, arbeta och starta företag. Ugandas flyktingvänliga policy i kombination med projekt som Grönare flyktingläger har på olika sätt skapat en grogrund för att förbättra livet för människor på flykt. Människor som Joseph Mabwire.

Tack vare hög efterfrågan har han lyckats expandera sin verksamhet till staden Mbarara en timmes bilfärd från Nakivale. Verksamheten går så bra att Joseph nu kan anställa kvinnor och män från lokalbefolkningen. Ett fint exempel på att flyktingar bidrar till sitt nya samhälle.

– Det har hjälpt oss och våra familjer, så vi kan överleva. Om klimatet är okej, då är livet okej, säger Joseph.

Fakta: Grönare flyktingläger

Totalt har projektet att planterat 1,5 miljoner träd. Hälften i Uganda och hälften i Tanzania. Projektet främjar användandet av solcellsdrivna lampor inom läger och i lokala samhällen.

Projektet stödjer även produktion av ekologiska briketter, som ersätter träd som bränsle, och har utvecklat nya typer av spisar som håller sig varma längre med väsentligt mindre bränsleförbrukning.

Projektet möjliggör för hundratals flyktingar att plantera träd men även odla frukt och grönsaker. De kan sedan sälja frukt och grönsaker på lokala marknader vilket ökar livskvaliteten och gör livet lättare för deras familjer.

Läs om Grönare flyktingläger på Postkodlotteriets webbplats.

Fakta: Nakivale

Nakivale, en av de äldsta flyktingbosättningarna i Uganda, öppnades 1958 och etablerades officiellt som en bosättning 1960.

I Nakivale bor över 120 000 flyktingar från Burundi, Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Rwanda, Somalia, Sudan och Sydsudan.

Flyktingarna som bor i Nakivale har full rörelsefrihet och många driver enklare företag och odlingar för att dryga att säkra en inkomst.

Fakta: Rwamwanja

Flyktingbosättningen Rwamwanja inrättades 1964 för att erbjuda en fristad för flyktingar från Rwanda och stängdes 1995 när många återvände till Rwanda.

Den öppnades återigen 2012 för att ge skydd åt människor som flydde osäkerheten och våldet i Demokratiska republiken Kongo. Idag bor över 71 000 människor i Rwamwanja.

Publicerad av Ulrika Forsberg