Shakiba är på flykt – vill du hjälpa henne att överleva i vinter?

Jag vill hjälpa!

Temperaturen sjunker till minusgrader. Rör fryser sönder. Tält kollapsar av snömassor. Familjer står utan filtar, mat och vinterkläder. Vill du hjälpa familjer på flykt i vinter?

13 november, 2020
Vi bor i det fattigaste lägret och kämpar för att överleva. Hemma var jag en prinsessa, berättar Shakiba.

En vinter på flykt

Shakiba och hennes man Hassan flydde från sitt hem i krigshärjade Syrien för sex år sedan. Varje vinter ger nya bekymmer. Hassan är 83 år och sjuk.

Efter ett kraftigt snöfall förra året blev de insnöade och fick räddas ut från sitt hem. Hon fruktar att hon ställs inför samma livshotande situation i vinter.

En liten kamin och en bit bröd

Shakiba sitter med sin man bredvid en liten värmekamin. Hon river små bitar av ett bröd. Det är svårt att veta om det är frukost, lunch eller middag. De ransonerar maten och äter bara en gång om dagen.

Shakiba lagar varm mat när hon har råd. Hon föredrar kycklinghalsar, av nödvändighet snarare än val.

– De är billiga. Vi kan lagra dem.

Deras pengar räcker inte så långt just nu. Idag äter de bara bröd.

Shakiba och hennes man Hassan flydde från sitt hem i krigshärjade Syrien för sex år sedan. Varje vinter i tältlägret ger nya bekymmer.
Foto: UNHCR
Shakiba och Hassan har bott i den här råkalla enkla bostaden av presenningar och virke i sex år - varje vinter en kamp.

Sex år i en råkall enkel bostad

Paret har bott i den här råkalla enkla bostaden i bergen i norra Libanon sedan 2014. Då flydde de bombangrepp mot sin hemstad Ma’ara i grannlandet Syrien.

– Femton av våra grannar dödades i attacken, minns Shakiba.

Det var för sex år sedan. Shakiba är 67 år nu. Hennes 83-årige man är sjuk och måste lita på att Shakiba tar hand om honom. Och hon matar honom ömt med bröd.

– Han behöver någon som matar honom och hjälper honom att dricka och gå. Hans hälsa blir sämre varje månad som går.

Shakiba river de sista små bitarna av ett bröd och ger till sin man Hassan.
Foto: UNHCR
Shakiba sitter med sin man bredvid en liten värmekamin. Hon river små bitar av ett bröd.

Kyla och snöstormar

Livet är tufft utan stöd från barn och grannar, varav många tillhör de nästan 900 000 syriska flyktingarna som bor i Libanon. De flesta lever under fattigdomsgränsen.

Tidigare i år blev deras liv ännu tuffare. En svår vinterstorm svepte genom Libanon och drabbade mer än 80 flyktingläger.

Temperaturen sjönk till minusgrader. Rör frös sönder. Människor tvingades att smälta snö för att ha vatten att dricka. Några tält översvämmades, andra rasade sönder. Det lämnade familjer strandsatta och utan madrasser, filtar, mat eller kläder.

För Shakiba var det en nära döden-upplevelse.

När snöstormen ökade i styrka tog hon sin spade och började skotta upp en väg. Men paret var snart fast i sitt hem – begravda snödrivor.

– Jag lovar, snön sträckte sig upp till fönstren. Vi kunde inte öppna dörren, berättar hon.

De riskerade att taket kollapsade.

Hjälpen når fram

UNHCR tog omedelbart till handling. Bråte rensades bort från vägarna och hem som var begravda i snömassor grävdes fram.

Shakiba var dubbelt tacksam för hjälpen. Förutom att gräva fram deras hem ur snön, fick hon livräddande hjälp som filtar och extra bränsle för att elda i kaminen.

Innan de fick hjälp var deras situation desperat.

– När vi inte fick vinterhjälp eldade jag plast och kläder för att hålla värmen.

Ångorna från plast och nylon är skadliga och kan orsaka andningsproblem.

Att elda kläder på vintern kan verka dumt. Utan bränsle eller ved tvingas många flyktingar som Shakiba att elda upp sina tillhörigheter för att hålla värmen. Det gör dem ännu mer utsatta följande vinter.

Fyra miljoner på flykt i vinter

Enligt UNHCR:s senaste siffror är nästan 4 miljoner människor på flykt i regionen runt Syrien i akut behov av stöd igen i vinter.

Shakiba har inte mycket bränsle. När hennes man sakta tuggar den sista biten av brödet, river hon bitar av en näsduk för att elda i kaminen. Men även tändaren har slut på bensin.

Ett nytt vitt snötäcke syns redan genom det ömtåliga fönstret av plywood och presenningar. Hennes pålitliga spade står vid ytterdörren. Hon använder den dagligen för att skotta fram en säker väg i snön utanför.

– Det har regnat och snöat i 15 eller 20 dagar, berättar Shakiba.

I sin ålder borde Shakiba inte behöva skotta snö och leta efter bränsle i de karga kullarna. Det är fysiskt ansträngande. Hon är mentalt slut efter  osäkerheten i det dagliga livet. Hon vet att hon inte är den enda.

– Alla i lägret är lika trötta som jag. Vi delar alla samma känsla.

Vill du hjälpa Shakiba i vinter?

I vinter kan du vara livlinan för familjer på flykt som kämpar för att överleva. Det är enkelt att ge ett filtpaket till en familj som fryser.

Publicerad av Ulrika Forsberg