Hjälp till flyktingar på Lesbos

Se filmen! Svenske Patric arbetar för UNHCR på Lesbos. Han hjälper särskilt utsatta flyktingar som kommer i gummibåtar över havet från Turkiet.

4 november, 2015

Svenske Patric jobbar för UNHCR på Lesbos

770 000 människor har riskerat sina liv på Medelhavet i försök att nå Europa i år. Tusentals människor fortsätter att komma till den grekiska ön Lesbos varje dag.

De flesta är på flykt från Syrien där kriget snart har pågått i fem år och skapat enorm förödelse. Familjer har förlorat hoppet om att kriget ska ta slut och att de ska kunna återvända hem. För många väntar ännu en vinter i tält. Desperata människor har inget annat val än att ta sig till Europa – trots att vägen dit är kantad av faror.

För vissa är denna flykt deras sista, 3440 personer har drunknat på Medelhavet bara i år.

Svenske Patric jobbar för UNHCR på Lesbos

Svenske Patric Mansour arbetar för UNHCR på Lesbos. Tillsammans med läkare och volontärer ser han till att är särskilt utsatta människor – som sjuka, ensamma barn och gravida kvinnor - får hjälp och sjukvård.

- Det jobbigaste med arbetet är att ta hand om familjer som har förlorat sina barn i båtar som har sjunkit, berättar Patric.

Patric kom som flykting till Sverige när han var barn. Han har stor förståelse för dem som har flytt från krig och elände. "Ingen vill lämna sitt hem", säger han.

Människorna som kommer över havet är helt slutkörda. I stora hangartält kan de få stöd och vila ut.

Tillsammans med andra organisationer och volontärer delar UNHCR ut torra kläder, varma filtar, liggunderlag, sovsäckar, ser till att det finns vatten, toaletter och ger tak över huvudet. Ett arbete som pågår dygnet runt – men insatserna räcker inte till. Mycket mer behövs.

Flyktingarna som kommer till Lesbos blir registrerade och får resehandlingar så de kan köpa båtbiljetter för att åka vidare med färja till Aten. Därifrån fortsätter resan norrut genom Europa.

Den grekiska regeringen ansvarar för mottagandet av flyktingar – ett arbete som nu är under enorm press. UNHCR har vi flera tillfällen uppmanat EU:s länder att ta ett gemensamt ansvar och stödja Grekland i krisen.

UNHCR står redo att öka insatserna i landet när de grekiska myndigheterna ber om det.

Publicerad av Ulrika Forsberg