Hjälpkonvoj når fram till Ghouta

Hjälpkonvoj har nått fram till Ghouta i Syrien. Hjälparbetare hann dela ut förnödenheter till 27 500 människor innan insatsen fick avbrytas på grund av beskjutning.

5 mars, 2018
Under måndagen kunde äntligen en konvoj med nödhjälp nå in i belägrade östra Ghouta i Syrien. 27 500 människor fick mat, filtar och mediciner. ”Vi levererade så mycket som vi kunde under beskjutning”, säger Sajjad Malik, UNHCR:s chef i Syrien.

Nödhjälp till östra Ghouta

Under måndagen meddelar UNHCR:s fältpersonal att hjälpen har nått fram till staden Duma i östra Ghouta.

Hjälparbetare hann dela ut mat, filtar och mediciner till 27 500 människor innan insatsen fick avbrytas i förtid på grund av kraftig beskjutning i området.

"Vi gjorde så mycket som vi kunde trots beskjutningen. Civilbefolkningen är fångar i en fruktansvärd situation”, berättar Sajjad Malik, UNHCR:s chef i Syrien.

FN ska skicka konvojer med nödhjälp till 70 000 människor i östra Ghouta innan 8 mars.

Sedan förra veckans resolution om vapenvila har fortsatta bombangrepp tvingat tusentals civila att fly från sina hem.

Nästan 600 personer har dödats i flygattacker och markstrider i det belägrade området sedan 18 februari, enligt ett uttalande från Panos Moumtzis, koordinator för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) i Syrien.

"UNHCR:s personal, fältarbetare och volontärer står redo att leverera nödhjälp och evakuera sårade i östra Ghouta, Afrin, Foua & Kefriyeh, Rukban och andra platser i Syrien drabbade av strider", meddelar Sajjad Malik.

FN uppmanar alla parter i konflikten att villkorslöst underlätta för att hjälpsändningar ska nå fram till människor i nöd över hela landet.

Trots det pågående våldet i Syrien fortsätter UNHCR att ge miljoner människor i nöd livräddande stöd för att överleva.

Källa: unhcr.org - The Refugee Brief 5 March

Du kan hjälpa

Nöden är enorm. Du kan hjälpa genom att:

Din gåva räddar liv.

Publicerad av Ulrika Forsberg