Hodan 9 år miste sin syn i en skottlossning i Somalia

Hodan förlorade synen i en skottlossning när hon var bara nio år och i Somalia. Hon vill bli advokat och ställa dem som förstört hennes och andras liv inför rätta.

11 juni, 2014
Hodan vill studera vidare på universitetet. Hennes mål är att bli advokat och ställa dem som förstört hennes och andras liv inför rätta.
Foto: UNHCR / J.Ose
Hodan vill studera vidare på universitetet. Hennes mål är att bli advokat och ställa dem som förstört hennes och andras liv inför rätta.

"Allt jag vill ha är rättvisa, inte mer våld"

Hodan vet inte vilken väpnad grupp det var som avfyrade skotten som så dramatiskt förändrade hennes liv. Skotten som förstörde hennes syn när hon bara var nio år och bodde i Somalia.

Så småningom, när smärtan lättade, hade Hodan god hjälp av sin beslutsamhet. Hennes familj hjälpte henne att lära sig läsa med hjälp av punktskrift.

"Att lära sig punktskrift var faktiskt ganska lätt när jag väl började. Jag gillade det", berättar Hodan.

"När jag kommer till skolan känner jag mig annorlunda. Skolan ger mig hopp och låter mig vara en del av något större än mig själv. I skolan känner jag mig inte som en börda för min familj. Jag känner mig inte ensam. Jag kan lära mig saker och jag kan hjälpa andra att lära sig."

Familjen var tvungen att fly från Somalia och lever sedan tio år tillbaka som flyktingar i Etiopien. Nu är Hodan en självsäker och nyfiken ung kvinna. Hon har en stark vilja att skipa rättvisa för de människor som - liksom hon själv - drabbats hårt av kriget.

Hodan vill studera vidare på universitetet. Hennes mål är att bli advokat och arbeta för internationella brottmålsdomstolen. Hon vill ställa dem som förstört hennes och andras liv inför rätta.

"Allt jag vill ha är rättvisa, inte mer våld. Jag vill göra vad jag kan för mitt hemland Somalia. Det är inte säkert att återvända till Somalia än, men en dag hoppas jag att det kommer att bli det.”

Publicerad av Ulrika Forsberg