Hon kämpar för kvinnors rättigheter i flyktingläger

Se filmen: Mercy är en 24-åring som giftes bort som barn. Nu kämpar hon för kvinnors rättigheter och flickors utbildning i flyktinglägret Kakuma i Kenya.

4 september, 2019
När Mercy var tonåring flydde hon från sitt hem för att slippa bli bortgift.⁣⁣⁣ I dag hjälper hon andra flickor som riskerar att hamna i barnäktenskap och kämpar för deras rätt till utbildning.

Utbildning i Kakuma

"Det är vårt gemensamma ansvar att förändra kulturer som förtrycker och skadar kvinnor och flickor."

Mercy är flykting från Sydsudan. Hon växte upp i Uganda och älskade att gå i skolan. Vid 15 års ålder förändrades allt.

Hennes familj tvingade henne att gifta sig med en mycket äldre man.

– Mina föräldrar ville inte att jag skulle gå i skolan. De ville att jag skulle gifta mig i den åldern, berättar Mercy

Mercy hölls i fångenskap och misshandlades av den äldre mannen.

– Det finns så många flickor som tvingas in i barnäktenskap. Förutom att du är gift, blir du någons egendom. En man kan slå dig när som helst, berättar Mercy.

Med risk för sitt liv flydde Mercy hemifrån. Hon hittade en säker plats i flyktinglägret Kakuma i Kenya.

Utbildning vände hennes liv

Utbildning var nyckeln som vände hennes liv. Något som kan förändra livet för otaliga andra flyktingflickor.

– I det här lägret har du möjlighet att gå i skolan, möjlighet att uppfylla dina drömmar och det är ett sätt att förändra kulturer. När du utbildar en kvinna kommer hon att utbilda en hel generation, för att en utbildad kvinna vill ha samma sak för sina barn, säger Mercy.

I Kakuma hjälper hon kvinnor och unga flickor att stå upp för sina rättigheter. Hon uppmuntrar familjer att låta sina döttrar gå till skolan, lär dem vikten av att utbilda flickor och stoppa skadliga traditioner som tvångs- och barnäktenskap.

Idag är Mercy själv mamma.

– Jag tycker att utbildning är ett sätt att besegra fattigdom, besegra våld, besegra övergrepp. Alla negativa sakerna som är emot kvinnor. Utbildning är det bästa sättet att bekämpa dem, säger Mercy.

Modet att tala ut

Mercy har modet att tala ut. På en konferens i Kakuma – det första TEDx någonsin i ett flyktingläger – berättade hon sin historia för omvärlden.

– Det är vårt gemensamma ansvar att förändra kulturer som förtrycker och skadar kvinnor. När jag stod på scenen representerade jag tusentals andra flickor, tusentals andra kvinnor. Jag har inte pengar, jag har inte allt jag behöver men jag har en röst. Min röst är mitt verktyg, säger Mercy.

Fakta om barn i Sydsudan:

  • 2,4 miljoner barn i Sydsudan går inte i skolan.
  • Endast 35 procent av flickorna i landet får en utbildning.
  • 52 procent av flickorna är gifta före 18 års ålder.

Om flyktinglägret Kakuma

På 1990-talet tvingade inbördeskriget i Sudan tiotusentals barn att fly landet. Barnen, kända av hjälparbetare som de förlorade barnen från Sudan (Lost boys and girls of Sudan), flydde först till Etiopien. Där byggdes ett barnhem med stöd av UNHCR. 1991 förstördes barnhemmet och barnen var tvungna att återvända till Sudan eller ta sig till Kenya.

1992 byggdes Kakuma i nordvästra Kenya för att skydda barnen från Sudan.

Samma år flydde tusentals barn och familjer från Etiopien efter regeringens fall. Samtidigt utbröt strider i Somalia som drabbade civila och människor tvingades fly till Kenya, många till Kakuma.

När inbördeskriget i Sydsudan bröt ut 2013 påbörjade UNHCR en utbyggnad av lägret. 2015 stod fyra byar klara för flyktingar att flytta till.

Idag bor mer än 185 449 flyktingar och asylsökande i Kakuma enligt siffror från slutet av januari 2018.

Publicerad av Ulrika Forsberg