Idlib i Syrien är inte redo för utbrott av coronavirus

Läkare i Idlib i nordvästra Syrien berättar om virus som liknar corona. Inga fall är ännu bekräftade.

20 mars, 2020
En överblick över ett läger en kylig dag i Idlib i nordvästra Syrien den 13 februari 2020. Bombangrepp har tvingat civila att lämna sina hem i nordvästra Syrien. Vintern gör deras kamp hårdare.
Foto: Ritzau Scanpix
En överblick över ett läger en kylig dag i Idlib i nordvästra Syrien. Bombangrepp har tvingat civila att lämna sina hem. 13 februari 2020.

Kännetecken av coronavirus i Idlib

I oppositionskontrollerade nordvästra Syrien har bombattacker mot sjukhus och vårdcentraler krossat sjukvården. Hjälparbetare varnar för att ett utbrott av coronaviruset skulle vara förödande för nästan en miljon fördrivna människor som bor i leriga läger och övergivna byggnader.

Det finns lite eller inget rinnande vatten i lägren. Upp till ett dussin människor bor ofta i ett enda tält. Även om det inte har rapporterats om några fall av COVID-19 i Syrien, berättade läkare i Idlib för New York Times att de redan behandlat fall som bar kännetecken av viruset och att människor har dött.

Just nu saknas det möjligheter att ta prover för att bekräfta  fall, såväl som tillräckligt med skyddsutrustning som masker och handskar.

WHO förväntar sig att provutrustning anländer till Idlib nästa vecka. De berättar också att kontroller och screening snart ska upprättas vid den turkiska gränsen och att mer skyddsutrustning ska levereras.

Folkhälsomyndigheten i Idlib berättar att de förbereder för att omvandla skolor och andra anläggningar till isoleringssalar. 60 sjukbäddar i tre sjukhus ska avsättas för patienter som behöver intensivvård. Det gav också rekommendationer om att hålla bostäder rena och tvätta händerna – som är omöjligt i tältlägren.

En lokal hjälporganisation, Violet, höll den här veckan träning för sin fältpersonal vid frontlinjen. Räddningsarbetare för Vita Hjälmarna  desinficerar ytor i skolor, sjukhus och andra offentliga platser.

Sedan december 2019 har mer än 84 sjukhus och vårdcentraler i nordvästra Syrien skadats, förstörts eller tvingats stänga, enligt WHO.

Källa: UNHCR

Publicerad av Ulrika Forsberg