Idlib i Syrien "allt närmare belägring"

Situationen för människor i nordvästra Syrien är värre än på länge. Barn och familjer flyr för sina liv – från flyganfall och bomber. Mer än 1 500 civila dödsfall har rapporterats sedan april förra året.

31 januari, 2020
115 000 människor har flytt från områden i södra Idlib under den senaste veckan. Vägar är "tilltäppta med fordon" när familjer flyr från bombanfall.  "Barn och familjer flyr till platser som de tror är säkra, men bomberna följer efter, så de tvingas fly igen," berättar Marc Lowcock, chef för OCHA.
Foto: Ritzau Scanpix
115 000 människor har flytt från områden i södra Idlib under den senaste veckan. Vägar är "tilltäppta med fordon" när familjer flyr från bombanfall. "Barn och familjer flyr till platser som de tror är säkra, men bomberna följer efter, så de tvingas fly igen", berättar Marc Lowcock, chef för OCHA.

Civila dödsoffer efter flyganfall i norra Syrien

Tusentals familjer flyr flyganfall i norra Syrien.
© Ritzau Scanpix
En familj flyr bombattacker i norra Syrien.

– Den allvarliga och försämrade mänskliga situationen i nordvästra Syrien är mer intensiv än någonting annat som vi har sett under det senaste året. Särskilt illa är det runt Saraqeb, västra Aleppo och staden Maarat al-Numan som är viktiga fästen för oppositionen, och som regeringsstyrkor erövrade i tisdags efter veckor av tunga luftattacker, berättar Mark Lowcock som är chef för FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) för FN:s säkerhetsråd.

Enligt FN har 115 000 människor flytt från områden i södra Idlib under den senaste veckan. Lowcock berättar att vägar norr och till väster om Saraqeb var "tilltäppta med fordon" när familjer försökte fly från bombanfall – många har flytt flera gånger.

"Barn och familjer flyr till platser som de tror är säkra, men bomberna följer efter, så de tvingas fly igen", berättar Lowcock.

Han kräver ett omedelbart stopp för det "fruktansvärda" våldet och berättar att syrier i Idlib känner sig traumatiserade och "helt övergivna av världen". Hjälpleveranser har avvärjt en "humanitär katastrof", men hjälparbetare kan inte uppfylla hjälpbehoven och spänningar växer på grund av otillräckliga humanitära insatser.

Som FN:s chef för mänskliga rättigheter (OHCHR) Michelle Bachelet har sagt - "civila fortsätter att utsättas för intensiva bombattacker och granatbeskjutning".

Enligt uppgifter dödades minst 20 civila i flygattacker i Idlib-provinsen den 11 januari. Den 21 januari dödades åtta civila i västra Aleppo när en bomb slog ner nära deras hem.

Totalt under veckan 15-23 januari dokumenterade OHCHR incidenter där minst 81 civila – de flesta kvinnor och barn – dödades till följd av flygattacker och markangrepp. OHCHR har bekräftat mer än 1500 civila dödsfall sedan upptrappningen av kriget inleddes i slutet av april.

Flygattacker i södra Idlib

De mest oroande rapporterna har kommit från södra Idlib. Där har hundratals flygattacker av Syriens regering och dess allierade koncentrerats.

Samtidigt fortsätter icke-statliga beväpnade grupper att bomba staden Aleppo – med dussintals civila som dödats eller skadats.

Den mänskliga situationen i norra Syrien är en humanitär kris. Cirka 70 000 människor är fortfarande på flykt efter militära operationer i oktober. Ytterligare 90 000 människor bor i tältläger – inklusive mer än 66 000 i Al Hol-lägret.

De här utsatta invånarna är bland de 1,8 miljoner människor i nordöstra Syrien som är i behov av humanitär hjälp.

I genomsnitt behövde 850 000 människor hjälp varje månad under 2019 i Syrien, och antalet ökade under året.

Källa: The Refugee Brief – 30 January 2020

Publicerad av Ulrika Forsberg