En lycklig familj återförenas i Kamerun – med UNHCR:s hjälp

Strider i Centralafrikanska republiken tvingade familjen att fly sitt hem. I kaoset som uppstod splittrades familjen. Med UNHCR:s hjälp återförenades de i Kamerun.

26 november, 2014
Idris förhandlar med en kvinna om tillträde till sitt tält. Han hoppas att familjen, som just anlänt från Centralafrikanska republiken, snart kan flytta in där.
Foto: UNHCR / Olivier Laban-Mattei
Idris förhandlar med en kvinna om tillträde till sitt tält. Han hoppas att familjen, som just anlänt från Centralafrikanska republiken, snart kan flytta in där.
Idris och hans familj står utanför sitt tält i flyktinglägret Gado-Badzere i Kamerun.
Foto: UNHCR / Olivier Laban-Mattei
Idris och hans familj står utanför sitt tält i flyktinglägret Gado-Badzere i Kamerun.

På flykt från kriget i Centralafrikanska republiken

Under våldsamma strider i Centralafrikanska republiken tvingades ldris familj att fly sitt hem. I kaoset som uppstod kom Idris bort från sin fru och sina två söner. Länge visste han inte om hans familj fortfarande levde. Han var utom sig av sorg.

Och så, för tre dagar sedan fick han veta att han skulle träffa sin familj igen. De skulle komma till flyktinglägret Gado-Badzere i Kamerun, dit han hade flytt för att komma undan striderna i hemlandet.

Nu är Idris Ali Sola uppfylld av glädje. Efter åtta plågsamma månader skulle familjen återförenas.

Den 35-årige maken och pappan har fantiserat om detta ögonblick. Han har försökt att förbereda sig mentalt. Ändå rinner tårarna när han ser sin fru och sina barn komma gående mot honom i lägret. De har precis anlänt med buss från Centralafrikanska republiken.

Idris lyfter upp sina två barn och ger dem en stor kram. "Min Gud räddade mig och min familj!", utbrister han triumferande.

Idris luktar på sina barn och överöser dem med pussar. Han vill vara säker på att det inte är en dröm. Han vänder sig om och ger sin fru Hamina, 28 år, en tacksam blick.

Han ser att sönerna bär plastarmband med UNHCR:s logga runt handlederna.

"Någon stal er pappas klocka, och jag har haft på mig samma kläder i åtta månader. Under tiden har ni, lyckligt lottade barn, har smycken på era handleder!" säger han, och hela familjen skrattar.

Det händer ibland att familjer återförenas i Gado-Badzere-lägret, men inte tillräckligt ofta. Idris familjs historia slutade lyckligt.

"Jag tappade bort min familj för åtta månader sedan”, berättar Idris. "När vi flydde från hemlandet överfölls vi av anti-Balaka" - kristna milismän som strider mot muslimer.

Idris visar med händerna hur milismännen slog honom med en stor träklubba. Nu kan han knappt använda sin vänstra hand.

"Sex av mina släktingar dog den dagen, brutalt mördades", berättar han. "Min Gud hörde mina böner."

Det tog honom tre månader att nå Kamerun till fots. Han tvingades ofta gömma sig i bushen.

”Nu är det dags att gå vidare”, säger han. "Jag vill bygga upp mitt liv på nytt."

Som om någon hört hans vädjan, dyker en hjälparbetare upp vid Idris tält tidigt nästa morgon.

"Nu när din fru och dina barn är här ska vi att hitta ett tält till er", säger Alain Kingnjock, en av UNHCR:s fältarbetare.

Under ledning av Alain går familjen iväg för att utforska lägret. De kommer äntligen fram till två vita tält.

"För att hålla samman familjer och släktingar ger vi dem tält i närheten av varandra", förklarar Alain.

"Här är det, vårt nya hem", säger Idris stolt. Sedan tillägger han, "Men detta är bara tillfälligt. Snart kommer vi att återvända till vårt land, tillbaka till våra liv."

Av: Baptiste de Cazenove Based i Yaoundé, Kamerun

Publicerad av Ulrika Forsberg