IKEA bidrar med hållbart ljus i UNHCR:s flyktingläger

Bristen på ljus efter solnedgången kan göra enkla vardagssysslor svåra och farliga i världens flyktingläger. Tack till IKEA Foundation som skapar trygghet.

30 januari, 2014
 UNHCR:s solenergilyktor används i flyktingläger där det inte finns elektricitet, så barn kan läsa på kvällarna.
Foto: UNHCR / S.Nambu
UNHCR:s solenergilyktor används i flyktingläger där det inte finns elektricitet, så barn kan läsa på kvällarna.

LEDARE LED-lampa sparar 85 % energi

Bristen på ljus efter solnedgången kan göra enkla vardagssysslor som toalettbesök, matlagning och läxläsning svåra och farliga i världens flyktingläger. Särskilt kvinnor och barn är hårt utsatta.

Därför donerar IKEA Foundation 1 euro till FN:s flyktingorgan UNHCR för varje LEDARE (LED-lampa) som säljs på IKEA-varuhusen mellan den 3 februari och 29 mars.

De insamlade medlen bidrar till finansieringen av solenergidriven gatu- och inomhusbelysning, bränslesnåla spisar och andra lösningar som drivs med förnybar energi i UNHCR:s flyktingläger i länder som Etiopien, Tchad, Bangladesh och Jordanien. Bara i dessa fyra länder lever cirka 3,5 miljoner flyktingar.

Totalt finns det omkring 10,5 miljoner flyktingar i världen, varav ungefär hälften är barn. Många av dem har inget annat val än att bo i flyktingläger, där frånvaron eller brist på ljus efter solnedgången kan ha en förödande effekt på den personliga säkerheten.

De medel som kampanjen samlar in kommer att göra flyktinglägren bättre anpassade för flyktingbarn och deras familjer. Kampanjen kommer även att finansiera förbättrad grundskoleutbildning för flyktingbarn.

– Under 2013 blev 2 miljoner människor flyktingar – det största antalet på nästan 20 år. För varje ny humanitär krissituation blir stödet från den privata sektorn allt viktigare och mer akut. Den här kampanjen representerar ett nytt unikt kapitel i vår relation med IKEA Foundation, som är UNHCRs största privata partner. Tillsammans hoppas vi på att förbättra livet för många flyktingar, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

IKEA Foundation anser att alla barn har rätt till ett hem där de är trygga. IKEA Foundation har ett partnerskap med UNHCR sedan 2010. Samarbetet stöttar familjer och barn i flyktingläger och kringliggande samhällen med bland annat tak över huvudet och utbildning.

– Livet i ett flyktingläger kan vara väldigt hårt, särskilt för barn. Avsaknaden av elektriskt ljus begränsar vardagsaktiviteter som vi tar för givet, som att äta tillsammans eller att göra läxorna. Det påverkar trygghet och säkerhet för familjerna och begränsar deras möjlighet att skaffa en inkomst. Kampanjen kommer att bidra till förnybar belysning på gator och i hem i många flyktingläger, förklarar Per Heggenes, VD IKEA Foundation.

LEDARE LED-lampa sparar 85 % energi och varar 25 gånger längre (ca 25 år) jämfört med en glödlampa. LEDARE finns i många olika varianter och på de två vanligaste ljuskällorna som motsvarar 40W och 60W glödlampa (LEDARE E27 400 lumen, från 89 till 49 kr och LEDARE E27 600 lumen, från 99 till 69 kr) har IKEA Sverige sänkt priset så att svenska folket, utöver att göra något gott för världens flyktingar, också enklare ska kunna leva ett mer hållbart liv hemma.

Om IKEA Foundation

IKEA Foundation syftar till att förbättra möjligheterna för barn och unga genom att stödja holistiska, långsiktiga program som kan skapa omfattande och bestående förändring och göra det möjligt för dem att skapa sin egen framtid. Vi arbetar med starka strategiska partners som använder innovativa tillvägagångssätt för att uppnå storskaliga resultat inom fyra fundamentala områden i ett barns liv: ett hem, en hälsosam start i livet, en bra utbildning och en hållbar familjeinkomst. De program som nu stöds når omkring 100 miljoner barn.

Läs mer på http://www.ikeafoundation.org.

Om IKEA i Sverige

Vår vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna. Vår affärsidé stöttar visionen genom att erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt kan köpa dem. IKEA grundades 1943 i Älmhult och idag finns drygt 12 000 medarbetare i Sverige. Försäljningen i Sverige sker dels på våra 19 varuhus, med ca 34 miljoner besökare årligen, och via e-handel. IKEA Gruppen har totalt 305 varuhus i 26 länder. Under verksamhetsåret 2013 hade IKEA Gruppen totalt 135 000 medarbetare, 684 miljoner besökare i varuhusen och 1,3 miljarder besökare på www.IKEA.com.

Publicerad av Ulrika Forsberg