IKEA Foundation ger 150 000 madrasser till syriska familjer

Tusentals familjer i Syrien har fått nya madrasser av IKEA Foundation. Nu kan de sova lite bättre, trots svåra förhållanden.

11 mars, 2018
IKEA Foundation ger 150 000 madrasser till syriska flyktingar.

Bättre sömn trots svårt läge

Tusentals familjer i Syrien har fått nya madrasser av IKEA Foundation. Nu kan de sova lite bättre, trots svåra förhållanden.

Abd Al-Razaq är bonde i Syrien. Efter flera år på flykt har hans familj återvänt till sitt hem.

– När vi återvände hem upptäckte vi att vårt hus var helt förstört. Madrasserna som vi har fått är jättebra. De är bra för vår hälsa, berättar han.

Familjer återvänder hem

Under 2017 återvände omkring 655 000 människor som var på flykt i Syrien till sina hem. Omkring 70 000 flyktingar återvände också från grannländerna.

Många av dem som nu återvänder har tillbringat flera år på flykt. De kommer tillbaka till skadade bostäder utan elektricitet eller rinnande vatten – ibland med hopp om att reparera, ibland för att de inte har något annat val.

150 000 madrasser

Nu har UNHCR delat ut 150 000 madrasser från IKEA Foundation. Madrasserna gör att barnen slipper sova direkt på det kalla golvet.

Alla barn förtjänar att sova gott.

Samarbete med IKEA Foundation

FN:s flyktingorgan UNHCR och IKEA Foundation har utvecklat ett långsiktigt partnerskap som förbättrar möjligheten till skydd, tak över huvudet, utbildning, hälsa & mat, självförsörjning och förnybar energi för miljontals flyktingar världen över.

Läs mer om samarbetet med IKEA Foundation

Publicerad av Ulrika Forsberg