IKEA Foundation ger 356 miljoner kronor till flyktingar i Afrika

FN:s flyktingorgan UNHCR får 356 miljoner kronor från IKEA Foundation för att hjälpa människor på flykt i Burkina Faso och Etiopien bli mer självförsörjande.

6 oktober, 2015
På platser utan belysning gör en solcellslampa stor skillnad. Tack vare IKEA Foundations fantastiska donation till UNHCR:s arbete för skolgång får tusentals barn på flykt möjlighet att läsa på kvällarna.
Foto: UNHCR
På platser utan belysning gör en solcellslampa stor skillnad. Tack vare IKEA Foundations fantastiska donation till UNHCR:s arbete för skolgång får tusentals barn på flykt möjlighet att läsa på kvällarna.
 Donationen från IKEA Foundation stödjer hållbar energi i flyktingläger i Etiopien. Solcellsdriven gatubelysning ökar säkerheten för kvinnor och flickor när det är mörkt.
Foto: IKEA Foundation/Åsa Sjöström
Donationen från IKEA Foundation stödjer hållbar energi i flyktingläger i Etiopien. Solcellsdriven gatubelysning ökar säkerheten för kvinnor och flickor när det är mörkt.

IKEA Foundation hjälper flyktingar i Burkina Faso och Etiopien

FN:s flyktingorgan UNHCR har fått ett bidrag på drygt 356 miljoner kronor från IKEA Foundation för att hjälpa människor på flykt i Burkina Faso och Etiopien.

Donationen som löper mellan 2015 och 2017 ska ge flyktingar och de samhällen de anländer till en bättre vardag. Pengar ska gå till att förbättra grundläggande service, stödja initiativ som främjar självförsörjning och insatser för fredlig samexistens mellan flyktingar och lokalbefolkningen.

Miljöprojekt, utveckling och hållbar energi i Etiopien

Etiopien är det land i Afrika som tar emot flest flyktingar, och det femte största mottagarlandet för flyktingar i världen visar UNHCR:s rapport Global Trends. Under 2014 sökte 659 500 flyktingar skydd i Etiopien.

309 miljoner kronor kommer att gå till UNHCR:s insatser för att hjälpa 200 000 somaliska flyktingar i fem flyktingläger i Dollo Ado-regionen i Etiopien att blir mer självförsörjande. Pengarna ska stödja miljöprojekt, initiativ för eget företagande och utveckling inom jordbruket.

Dessutom kommer donationen att bidra till UNHCR:s globala insatser för att lösa energibehov på ett hållbart sätt med ren och förnybar energi för belysning och matlagning.

Det nya bidraget är en uppföljning av en donation från IKEA Foundation 2011, då över 100 000 somaliska flyktingar flydde till Etiopien. Den akuta nödhjälp som då finansierades räddade tusentals liv. Det nya bidraget kommer att hjälpa UNHCR att gå från katastrofarbete till att stötta flyktingar att bli självförsörjande.

Eget företagande i Burkina Faso

IKEA Foundation ger också 47 miljoner kronor till Sahelregionen i Burkina Faso, den del av landet som tagit emot majoriteten av de över 33 000 människor på flykt från konflikter i Mali.

Bidraget kommer att göra det möjligt för tusentals flyktingar att delta i ett flerårigt projekt för att utveckla små företag. Projektet kommer att ge inkomstmöjligheter, chansen att vara del av det lokala samhället och tillgång för barn på flykt att gå i skolan.

- Vi är tacksamma för IKEA Foundations orubbliga stöd till människor som har tvingats fly från sina hem. Tack vare stiftelsens fortsatta stöd kommer hundratusentals flyktingar i Etiopien och Burkina Faso att kunna bygga ett bättre liv för sig själva och sina barn, säger FN:s flyktingkommissarie António Guterres.

Per Heggenes, VD för IKEA Foundation säger:
– Vi anser att varje barn förtjänar en utbildning med hög kvalitet, en hållbar familjeinkomst och en hälsosam start i livet. Det är därför vi stöder UNHCR:s arbete för utbildning och ren energi för flyktingar i UNHCR:s läger och insatser för att hjälpa flyktingfamiljer att bli mer självförsörjande. Vi vill att deras barn ska få bättre möjligheter i framtiden.

Publicerad av Ulrika Forsberg