IKEA-kampanj gav 30,8 miljoner euro till människor på flykt

IKEA-kampanjen "En liten lampa kan göra stor skillnad" gav 30,8 miljoner euro till belysning och hållbar energi för tusentals familjer i UNHCR:s flyktingläger.

18 januari, 2016
En liten lampa kan göra stor skillnad!
Foto: UNHCR/Warrick Page
En liten lampa kan göra stor skillnad!
I Azraq-lägret i Jordanien bor tusentals syriska flyktingar.
Foto: UNHCR/S.Baldwin
I Azraq-lägret i Jordanien bor tusentals syriska flyktingar.

En liten lampa kan göra stor skillnad

IKEA:s globala kampanj "En liten lampa kan göra stor skillnad" genererade 30,8 miljoner euro till UNHCR, FN:s flyktingorgan. Pengarna kommer att ge tusentals familjer som bor i flyktingläger bättre belysning och förnyelsebar energi.

 Ingen kan göra allt, men vi kan alla bidra med vår del och behoven är skriande, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetsansvarig IKEA Sverige.

IKEA:s kunder och medarbetare i mer än 300 varuhus i 40 länder har gjort kampanjen till en fantastisk framgång. Under tre kampanjperioder, mellan februari 2014 och december 2015, donerade IKEA Foundation en euro för varje såld LED-produkt till UNHCR:s arbete för människor på flykt.

Under den sista perioden, som pågick mellan den 29 november och den 19 december 2015, samlades 12,4 miljoner euro in.

De svenska kunderna bidrog genom förra årets kampanj med cirka 6 miljoner kronor till UNHCR. Pengarna kommer göra det möjligt för UNHCR att ge hundratusentals människor på flykt i Asien, Afrika och Mellanöstern belysning och energi, och ge tusentals barn på flykt möjlighet att gå i skolan.

Solceller i Jordaniens öken

UNHCR skapar energilösningar som är anpassade till lokala förhållanden. I flyktinglägret Azraq i Jordaniens öken kommer ett projekt med solceller att täcka energibehoven för 60 000 syriska flyktingar. Genom att ersätta fossila bränslen med förnyelsebar energi kommer koldioxidutsläppen att minska med 3500 ton per år.

– Under mitt besök i Azraq-flyktinglägret förra året blev det oerhört tydligt vilken skillnad tillgången till el och belysning skulle göra för de flyktingar jag träffade. Gatubelysning ökar inte bara säkerheten i lägret - lampor inomhus gör det till exempel möjligt för barn att läsa läxor på kvällen och för familjer att leva ett mer värdigt liv. Vi är mycket glada och tacksamma för att hundratusentals kunder och medarbetare hos IKEA har gjort det möjligt för UNHCR att förbättra levnadsvillkoren för människorna i lägret, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare för Sverige för UNHCR.

En ljusare vardag

Andra positiva effekter av En liten lampa kan göra stor skillnad-kampanjen:

  • 280 000 flyktingar i Etiopien och Jordanien är nu säkrare på natten tack vare 56 000 soldrivna lampor och installation av 720 solenergidrivna gatlyktor.
  • 22 nya biogasanläggningar förbättrar avfallshanteringen i flyktingläger i Bangladesh. Anläggningarna omvandlar mänskligt avfall till bränsle som kan användas vid matlagning.
  • I Bangladesh, Tchad och Etiopien har fler än 37 000 flyktingbarn börjat grundskolan och 740 nya lärare har utbildats.

– Det känns fantastiskt att kunna bidra till att göra livet något bättre och ljusare för de många människor som är på flykt i världen. Ingen kan göra allt, men vi kan alla bidra med vår del och behoven är skriande, säger Jonas Carlehed, Hållbarhetsansvarig IKEA Sverige.

Per Heggenes, chef för IKEA Foundation, säger att han är "oerhört stolt över att IKEA Foundation har kunnat hjälpa UNHCR att ge välbehövlig hållbar energi och utbildning till tusentals flyktingbarn och familjer och göra deras liv lite ljusare.”

Publicerad av Ulrika Forsberg