Insatser för att rädda liv i Syrien

UNHCR:s halvårsrapport om hjälpinsatserna i Syrien - bläddra bland kartor, statistik och bilder från ett av världens farligaste länder. Läget är akut!

30 september, 2016

UNHCR:s arbete i Syrien 2016

En hjälpsändning med filtar, liggunderlag, vattendunkar och annan nödhjälp har nått ett utsatt område utanför Damaskus.
Foto: UNHCR/Vivian Tou’meh
En hjälpsändning med filtar, liggunderlag, vattendunkar och annan nödhjälp har nått ett utsatt område utanför Damaskus.

I mars 2016 gick kriget i Syrien in på sjätte året. På många platser har våldet och kriget förvärrats. Läget är akut och behoven är fortsatt enorma.

13,5 miljoner människor i Syrien är beroende av humanitär nödhjälp för att överleva. Fem miljoner människor har flytt över Syriens gränser, ofta har flyktvägen varit både livsfarlig och krävande. Många har förlorat eller kommit ifrån sina familjer och anhöriga.

I Syrien befinner sig 6,5 miljoner internflyktingar – människor som har tvingats lämna sina hem och är på flykt i sitt eget land. 5,9 miljoner av dem bor i belägrade eller svåråtkomliga områden, dit nödhjälpen har svårt att nå fram.

Konflikten i Syrien är extremt omfattande. Infrastrukturen är i spillror, hela samhällen har slutat att fungera, familjer har splittrats, sjukhus och skolor är förstörda. Det mänskliga lidandet är enormt.

UNHCR i Syrien

UNHCR gör allt i sin makt för att finnas där för människorna som har förlorat allt. Våra kollegor i Syrien har hittills under 2016 bland annat:

  • Delat ut förnödenheter till över 1,7 miljoner människor. Bland annat mediciner, byggmaterial, filtar, madrasser, köksutrustning, hygienartiklar, vattendunkar och soldrivna lampor.
  • Skickat 38 lastbilskonvojer och fem flygplan lastade med nödhjälp till belägrade och svårnådda områden.
  • Sett till att 480 000 människor har tillgång till sjukvård.
  • Givit psykosocialt stöd till 164 000 mammor och barn.

Snart är vintern här - igen

Förra vintern delade UNHCR ut filtar, varma kläder och kaminer till över 1,2 miljoner människor i Syrien, där det kan bli 13 minusgrader. Inför årets vinterkyla är UNHCR beredda för att nå ut till en miljon barn och familjer i nöd.

UNHCR har prioriterat att ge vinterpaket till människor som nyligen tvingats på flykt, människor i belägrade områden, ensamma barn och äldre, ensamstående mammor samt personer med funktionshinder, psykiska problem och kroniska sjukdomar.

Dessutom har extra insatser gjorts för att hjälpa människor i den hårt krigsdrabbade staden Aleppo. Där har 20 000 personer som bor i bombskadade och fallfärdiga hus fått sovsäckar, plywoodskivor och verktyg så att de kan förstärka sina boenden.

UNHCR:s halvårsrapport "Helping to save lives and rebuild communities" om hjälpinsatserna i landet är  framtagen av UNHCR i Syrien. Bläddra bland kartor, statistik och bilder från ett av världens farligaste länder.

PS. Ett vinterpaket för en familj kostar 1 700 kronor, läs mer på sida 20 i rapporten.

Publicerad av Ulrika Forsberg