Invånare fångade i terrorns Mosul

Akut läge i Mosul. Extremister skjuter ner civila som flyr striderna. Tusentals människor är fångade i staden och används som mänskliga sköldar. Läget i Irak är akut!

4 juli, 2017
En litet barn håller sig fast i en man när de flyr från strider i Mosul. En litet barn håller sig fast i en man när de flyr från strider i Mosul.
Foto: UNHCR/Cengiz Yar
En litet barn håller sig fast i en man när de flyr från strider i Mosul.

Civila används som mänskliga sköldar

Invånare berättar om extremister som skjuter ner civila som flyr strider i Mosuls gamla stadsdel. Samtidigt är tusentals människor fångade i staden och används som mänskliga sköldar.

Gömmer sig i källaren

Under tiden extremister kontrollerade staden räckte det med att ha en packad ryggsäck för att bli dödad.

När hans brorson blev skjuten bestämde sig Abu Taha för att gömma sig i källaren med sina nio barn, i väntan på att striderna skulle sluta. När irakiska regeringsstyrkor till slut tog sig fram till hans kvarter – vågade familjen äntligen komma fram.

Tårar av lättnad

En dag senare befann sig familjen i flyktinglägret Hammam al-Alil söder om Mosul. Abu Tahas var lättad och ögonen fyllda av tårar.

– Jag kan inte beskriva hur glad jag är. Här är allt väldigt bra jämfört med Mosuls gamla stad. Om jag börjar beskriva de tragedier som vi har genomlevt, kommer jag inte att kunna avsluta historien idag, berättar han.

Civila mänskliga sköldar

Veckan före 21 juni lämnade omkring 20 000 människor sina hem i västra Mosul. De flesta flydde undan intensiva gatustrider när irakiska styrkor försökte ta tillbaka kontrollen över det sista området som hölls av extremister.

Invånare som är fångade i staden riskerar sina liv i desperata försök att korsa frontlinjen. Krypskyttar riktar sig avsiktligt mot civila mål.

– Civila används som mänskliga sköldar. Den intensiva striden sker nu på marken, gata för gata, hus för hus och riskerna för civila är större än någonsin, berättar Bruno Geddo, UNHCR:s chef i Irak.

Slut på mat

För de tiotusentals civila som fortfarande är fångade i Mosuls gamla stad är maten nästan slut. Det finns varken el eller rent vatten. Det orsakar sjukdom och hunger, särskilt bland barn och äldre som är för svaga att fly.

Socker och vatten

I lägret tar Abu Taha ut en påse med pyttelite socker ur sin plånbok. Under belägringen blandade han socker med vatten för att hålla sina barn vid liv.

– Nu äter och sover barnen igen, långt borta från rädslor, berättar han medan han pekar mot sin sexåriga dotter Zahra, som har blivit döv av bomber och raketanfall runt deras hem i Mosul.

– De har inte slutat äta sedan vi anlände igår. De var så hungriga, säger han.

Abu Tahas fru Amira tillägger att de blivit sjuka efter att ha druckit smutsigt vatten från brunnar.

875 000 människor har flytt Mosul

Enligt regeringens siffror har mer än 875 000 människor flytt från Mosul sedan striden om att återta staden började i oktober 2016, nästan 700 000 från västra Mosul.

Över 679 000 människor är fortfarande på flykt från sina hem – de flesta i bor i läger runt Mosul. Läget i Irak är livsfarligt.

Publicerad av Ulrika Forsberg