Författaren Khaled Hosseini träffar syriska flyktingar i Irak

Författaren till Flyga drake och UNHCR:s ambassadör Khaled Hosseini uppmanar omvärlden att göra mer för att hjälpa människor på flykt från kriget i Syrien.

2 april, 2014
Författaren Khaled Hosseini gjorde nyligen sitt första besök till norra Irak för att träffa syriska flyktingar. Hosseini är före detta flykting från Afghanistan och författare till bästsäljare som Flyga Drake (The Kite Runner) och Tusen strålande solar.

Khaled Hosseini besöker kurdiska regionen i norra Irak

Författaren till Flyga drake och UNHCR:s goodwill-ambassadör Khaled Hosseini uppmanar omvärlden att göra mer för att hjälpa människor på flykt från kriget i Syrien.

Khaled Hosseini, som nu är en amerikansk medborgare, är själv före detta flykting från Afghanistan. Förra veckan besökte han den kurdiska regionen i norra Irak. Han konstaterade att mycket mer behöver göras för skydda och hjälpa de 220 000 syriska flyktingarna som idag lever i området.

– Varje dag flyr fler och fler från Syrien in i Irak. Behoven är enorma. Alla som kan hjälpa till ekonomiskt bör göra det, betonar författaren. Han fortsätter: 

– Jag har pratat med syriska familjer som bor både i och utanför flyktinglägren. Många av dem har förlorat allt. Som situationen ser ut just nu finns det inget slut på våldet. Möjligheterna för att de ska kunna återvända till sina hem i Syrien igen är nästan obefintliga. Därför är det oerhört viktigt att omvärlden gör mer för skydda dem, säger han.

En av dem han pratade med var Payman som är 16 år. Hon skriver om Syrien och om kampen för kvinnor i regionen. När han hörde talas om den unge författaren ville han träffa henne. 

Hon berättade för honom att hon älskar att skriva, och att hon skriver för att glömma. "Jag fick möjlighet att utbyta idéer om skrivande och vad det betyder för mig, och vad det innebär för henne. Även om vi inte talade samma språk, förstod vi varandra", säger Hosseini.

Payman trodde aldrig att hennes barndoms hem i Syrien skulle ersättas med ett tält. Hon kom till lägret Kawergosk i norra Irak med sin familj i augusti förra året.

Det här var Hosseinis första besök hos syriska flyktingar under sin tid som UNHCR:s goodwill-ambassadör. Han har tidigare besökt sitt hemland Afghanistan och Tchad.

"Överallt jag går slås jag av styrkan hos människor”, sade Hosseini. "Jag får en känsla av släktskap - som en del av min egen bakgrund - min egen släkthistoria. Jag har alltid funnit något gemensamt med dem oavsett hur olika våra bakgrunder är."

Kriget i Syrien bröt ut i mars 2011. Totalt är mer än 2,6 miljoner människor på flykt i Syriens grannländer och 6,5 miljoner människor inom landet.

Publicerad av Ulrika Forsberg