Klimatlampor skickas ut i akuta nödlägen

Solcellsdrivna lampor skickas som nödhjälp efter naturkatastrofer och i krigsområden – när samhällen är sönderslagna. Den skyddar mot mörkret när elektriciteten är utslagen.

11 december, 2020
Jag är glad över sollampan, den hjälper mig att göra läxor." 8-åriga Umme Habiba står under sin solcellslampa utanför hennes hem i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh, ett läger som är hem för Rohingyafolket från Myanmar.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
– Jag är glad över lampan, den hjälper mig att göra läxor, berättar 8-åriga Umme Habiba som står under sin solcellslampa utanför sitt tält i flyktinglägret Kutupalong i Bangladesh – hem för Rohingyafolket från Myanmar.
Barn har fått en solcellsdriven lampa från UNHCR. Den skyddar dem mot mörkret och hjälper dem att läsa på kvällen.
Foto: UNHCR/Andrew McConnell
Barn har fått en solcellsdriven lampa från UNHCR. Den skyddar dem mot mörkret och hjälper dem att läsa på kvällen.
4-åriga Jules Kenneth har fått en solcellslampa från UNHCR efter tyfonen Hayan som drabbade Filippinerna 2014.
Foto: UNHCR/P. Behan
4-åriga Jules Kenneth har fått en solcellslampa från UNHCR efter tyfonen Hayan som drabbade Filippinerna 2014.

En liten lampa som gör stor skillnad

"När vi inte har ordentligt ljus spelar skuggorna spel och du föreställer dig det värsta. Min bror Eyad är traumatiserad av krig ... Natten är särskilt skrämmande. Att tända en lampa skulle hjälpa honom”, berättar en pojke från Jemen.

Mörkret som faller efter solnedgång kan vara förödande för tryggheten. Enkla saker som att gå på toaletten eller hämta vatten blir svåra och farliga – särskilt för kvinnor och barn.

Solcellslampan skyddar mot mörkret, ökar tryggheten och hjälper barn att läsa och studera på kvällen. En liten lampa som gör stor skillnad.

Nödhjälp i akuta kriser

Den solcellsdrivna lampan skickas ut som nödhjälp i akuta kriser efter naturkatastrofer och i krigsområden – när samhällen är sönderslagna. Då är det viktigt att familjer kan nå varandra. Ofta är elektriciteten utslagen.

Lampan har ett uttag för att ladda mobiltelefoner. Den återförenar splittrade familjer.

Hjälper barn att göra läxor

Lampan används i flyktingläger och på avlägsna platser utan elektricitet. Den ger barnen möjlighet att läsa och skriva när mörkret har fallit.

Den kan hänga från taket, användas som läslampa och tas med utomhus till exempel vid toalettbesök. Lampan kan lysa i minst 80 timmar på lägsta ljusstyrka, och batteriet håller i fem till sju år.

Och allt genom att använda en förnybar och miljövänlig energikälla: solen.

Solcellslampan kan verka simpel – men den förändrar liv.

Publicerad av Ulrika Forsberg